maandag 3 juli 2017

28 Cursisten ronden met succes bijenteelttraining af

Export bijenhoning niet in zicht vanwege hoge eisen buitenland aan product

Suriname produceert jaarlijks 35.000 liter honing terwijl meer dan 70.000 liter wordt geïmporteerd...


Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft vrijdag certificaten uitgereikt aan 28 cursisten van een bijenteelttraining die achttien dagen duurde. De deelnemers kunnen nu zelfstandig aan bijenteelt doen. De training werd verzorgd in Paramaribo en Wanica. 

Sjaak Khodabaks, landelijke coördinator bijenteelt van het ministerie, zegt op de vraag of het ministerie zich nu gaat richten op de export van honing met de komst van nieuwe bevoegde imkers, dat Suriname daartoe nog niet in staat is.

'Wij hebben nog wat aanvullingen te plegen op de lokale markt, omdat er in het buitenland hoge eisen worden gesteld. Wij moeten nog meer gaan produceren', aldus Khodabaks maandag 3 juli 2017 in de Ware Tijd.

In Suriname wordt jaarlijks 35.000 liter honing geproduceerd en er wordt meer dan 70.000 liter geïmporteerd. Khodabaks zegt, dat de wereldmarktprijs ook een rol speelt bij exporteren. De prijs is volgens hem nog niet aantrekkelijk genoeg voor Surinaamse boeren om te investeren voor een grotere productie.

De 28 cursisten kwamen uit verschillende districten. Cursist John van Dams zegt, dat de cursus vanaf de eerste dag spannend was. Alleen had hij meer praktijktraining verwacht. Zijn interesse voor de bijenteelt is gewekt door zijn regelmatige contact met bijentelers. Ook cursist Ernie Esajas die zich al enkele jaren geleden had opgegeven voor een training, wil zich nu richten op de bijenteelt. 'Ik wachtte al lang op zo een gelegenheid. De nodige kennis is ons bijgebracht en die kan ik nu toepassen.' 

0 comments:

Een reactie plaatsen