zaterdag 29 juli 2017

Air France vliegt tot en met dinsdag 1 augustus niet meer op Caracas

Air France: 'Wij geven de prioriteit aan de veiligheid van onze klanten en personeel'

- Colombia erkent uitslag van de stemming Grondwetswijziging niet
- Colombia wil aan 200.000 Venezolanen een speciale verblijfstatus geven 


Venezuela houdt de adem in in afwachting van het referendum dat morgen, zondag 30 juli 2017, wordt gehouden. Met die stemming hoopt president Nicolas Maduro de Grondwet te wijzigen. Door de aanhoudende straatprotesten, die al aan meer dan 100 mensen het leven hebben gekost, heeft de Franse luchtvaartmaatschappij Air France beslist om tot en met dinsdag niet meer te vliegen op de hoofdstad Caracas.

Air France geeft met deze beslissing 'de prioriteit aan de veiligheid van onze klanten en personeel', luidt een persbericht.

Buurland Colombia heeft intussen via president Juan Manuel Santos al laten weten dat ze de uitslag van de stemming hoe dan ook niet zullen erkennen. Bovendien maakte de directeur van de migratie-administratie in Colombia bekend, dat het land aan 200.000 Venezolanen een speciaal verblijfstatus wil geven.

Het is al maanden onrustig in de grensstreek tussen beide landen. Heel wat Venezolanen, naar schatting 25.000 per dag, trekken de grens over naar de zuiderburen om levensmiddelen in te slaan. Die zijn door de torenhoge inflatie bijna onbetaalbaar geworden in olierijke land.

Hoewel er een protest- en samenscholingsverbod is ingesteld door de regering van Maduro, is de oppositie niet van plan om zich de mond te laten snoeren. Zij hebben opgeroepen om morgen massaal de straat op te trekken. 'Laat de mensen die waarde hechten aan de democratie de straat optrekken op alle belangrijke verkeersaders van het land', zeg Henrique Caprilles, een van de belangrijkste oppositieleiders in de socialistische staat.

(Red. De Surinaamse Krant/De Morgen)

0 comments:

Een reactie plaatsen