woensdag 19 juli 2017

Almeerder 4 jaar de cel in voor prominente rol in drugsbende

56-Jarige man ’een centrale figuur’ in organisatie cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika

Bij smokkel gebruikgemaakt van zeiljacht en viskotter


Voor zijn prominente rol in een drugsbende heeft Jan W. uit Almere gisteren van de rechtbank in Haarlem vier jaar cel gekregen. Het openbaar ministerie (OM) had in april zeven jaar gevangenisstraf geëist. W. (56) was volgens de rechtbank ’een centrale figuur’ in een organisatie die zich bezig hield met het opzetten van cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika, zowel met het speciaal daarvoor aangeschafte zeiljacht Andromeda als in zeecontainers. Daarnaast legde de organisatie zich toe op het witwassen van geld en sigarettensmokkel. Dit bericht Almere Vandaag vandaag, woensdag 19 juli 2017. 

Een belangrijke rol was eveneens weggelegd voor de Wieringer visser Marlon de J. (42), die na een eis van vijf jaar eencelstraf van 2,5 jaar kreeg. Hij adviseerde Almeerder W. in 2012 een zeilboot te kopen, zo bleek uit afgeluisterde gesprekken. Ook zou hij de cocaïne oppikken op zee en met zijn viskotter aan land brengen.

In het proces stonden in totaal zestien personen en het vissersbedrijf van De J. terecht.

De opgelegde straffen liepen uiteen van geldboetes en taakstraffen tot langdurige gevangenisstraffen. Omdat de rechtbank op onderdelen tot vrijspraak kwam, vielen de meeste straffen lager uit dan de eisen. Op het vissersbedrijf na werden alle verdachten wel veroordeeld.

W. hield zich volgens de rechtbank sinds 2011 bezig met de voorbereiding van coketransporten over zee. Hij onderhield de overzeese contacten en reisde af naar Zuid-Amerika. De bedoeling was met de Andromeda cocaïne vanuit Venezuela naar Europa te transporteren. De tweede ’smokkellijn’ voorzag in het transport van cocaïne in zeecontainers met fruit vanuit Brazilië.

0 comments:

Een reactie plaatsen