dinsdag 25 juli 2017

'Als het van deze minister van NH afhangt, stoppen wij met alle schelpafgravingen'

Minister Dodson geeft in betoog over schelpafgravingen een sneer naar WWF Suriname

'Mensen hebben de zogenaamde commitment, maar wanneer het op het harde aankomt, dan trekken ze zich terug'


'Als het van deze minister van NH afhangt, stoppen wij met alle schelpafgravingen in Suriname, Braamspunt, on land, alles.' Dit zei minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gisteren in De Nationale Assemblee op vragen van volksvertegenwoordigers. Maar, de realiteit is volgens hem, dat er nog een bepaalde afhankelijkheid is van de schelpen. Dit sschrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 25 juli 2017.

Hij zei de noodkreet van Assembleelid Cleon Gonsalves (PALU) gehoord te hebben over de gevolgen van schelpafgravingen in Coronie. Dodson zei dat met alle betrokkenen tot een goede afbouw van schelpafgravingen moet worden gekomen.

Dit is geprobeerd door een project te starten met het WWF in Suriname. 'Het gevoel dat wij eraan over hebben, is een pijnlijke rug, want we voelen die dolk nog steeds', zei de bewindsman.

Het WWF heeft zich op een cruciaal moment teruggetrokken, deelde Dodson mee. 'Mensen hebben de zogenaamde commitment, maar wanneer het op het harde aankomt, dan trekken ze zich terug. Dan vallen ze terug op formele zaken', beweerde de minister.

Volgens Dodson zijn er alternatieven voor schelpen. Hij merkte op dat er vaak gesproken wordt over de schelpen van Braamspunt, maar die worden altijd als eerste uitverkocht. Hij stelde dat mensen hypocriet zijn. Terwijl ze heel wat kritiek leveren, kopen zij ook de schelpen van Braamspunt. 

Dodson zei Gonsalves te ondersteunen inzake het stopzetten van schelpafgravingen in Coronie. Het graven van schelpen is toegestaan aan een ondernemer, zodat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) nog hierover kan beschikken voor het waterzuiveringssysteem. Ook de SWM zal moeten kijken naar alternatieve methoden, stelde de bewindsman. Dit is al gecommuniceerd met het bedrijf.

Er moet zakelijk naar de schelpafgravingen worden gekeken, waarbij de balans gecreëerd moet worden om deze gefaseerd af te bouwen. Wat Braamspunt betreft zal er een evaluatie worden gepleegd. Op 15 augustus verloopt de toestemming om schelpen af te graven op het aangegroeide strand van Braamspunt.

0 comments:

Een reactie plaatsen