maandag 10 juli 2017

Amerikaanse Justitie: Illegaal goud uit Zuid-Amerika gebruikt in het witwassen van geld

Drie oud-werknemers NTR Metals Miami verdacht van witwassen van ruim 1 miljard dollar aan illegaal goud uit Zuid-Amerika


Een man die zichzelf beschouwde als de Pablo Escobar van goudsmokkel en twee andere voormalige werknemers van een raffinaderij in Miami hebben voor meer dan 1 miljard dollar aan illegaal goud uit Zuid-Amerika geïmporteerd in een grote witwasoperatie van 2013 tot 2016, zeggen Amerikaanse Officieren van Justitie, aldus de Miami Herald zondag 9 juli 2017. 

In een aanklacht heeft de VS gesteld, dat de drie ex-medewerkers van NTR Metals Miami en medeplichtigen uit verschillende Zuid-Amerikaanse landen de aankoop van illegaal goud afkomstig uit Peruaanse mijnen, gecontroleerd door drugshandelaars, gecoördineerd hebben.

'De internationale goudhandel is een gebruikelijke methode geworden voor het witwassen van illegale mijnbouw, verdovende middelen en andere criminele opbrengsten', aldus de aanklacht ingediend door Officier van Justitie Francisco Maderal.

Justitie identificeert de leider als Juan Pablo Granda, een 35-jarige Amerikaanse burger, geboren in Ecuador, voorheen directeur Operaties voor NTR Metals Miami. FBI-agenten arresteerden hem op 15 maart in het huis van zijn moeder in Miami, nadat hij was ontslagen door het moederbedrijf, gevestigd in Texas. Bewijslast in de aanklacht bevat uitwisselingen tussen de drie mannen via messaging apps, zoals Whatsapp. In een van hen schepte Granda op over zijn goudsmokkeloperaties door zichzelf te vergelijken met de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar, die in 1993 werd vermoord.

'Ik ben zoals Pablo die komt om de cocaïne te krijgen', schreef Granda, aldus de aanklacht. Renato Rodriguez, ooit directeur van het bedrijf in Latijns-Amerika, en Samer Barrage, een Amerikaanse burger die in Londen geboren is en die ook in Miami de operaties van NTR overzag, zijn ook aangeklaagd. De drie hebben niet schuldig gepleit en wachten nu op een rechtszaak die de Amerikaanse Districtsrechter Robert Scola voor januari 2018 heeft vastgesteld. De aanklagers zeggen, dat de mannen illegaal goud van begin 2013 tot 2016 hebben gekocht.

Tijdens de borgtocht van Granda in maart, zei Maderal dat alleen Granda het witwassen coördineerde van meer dan 1 miljard dollar in illegaal goud. 'In het algemeen is goud een goed product voor het witwassen van geld, omdat het een universele en gemakkelijk vast te stellen waarde heeft en moeilijk te traceren is', stelt de VS in haar aanklacht.

NTR Metals, een in Dallas gevestigd raffinagebedrijf, werd niet in deze zaak aangeklaagd. Het bedrijf reageerde niet op verzoeken om commentaar, aldus de Miami Herald.

In 2014, nadat de Peruaanse overheid begon met de aanpak van illegaal goud, begonnen de drugshandelaars die de illegale mijnen bezaten, het goud naar Bolivia, Ecuador, Colombia en andere Latijns-Amerikaanse landen te smokkelen en vervolgens naar Miami-raffinaderijen te exporteren, vervolgden de aanklagers in de aanklacht. De Amerikaanse regering heeft toegang gekregen tot de mobiele telefoons van Granda en Rodriguez van NTR Metals, die de toestellen maanden, voordat de onderneming op de hoogte werd gebracht van het strafrechtelijk onderzoek, in beslag hadden genomen.

NTR Metals verzocht dat Granda en Rodriguez hun mobiele telefoons overhandigden, nadat ze een intern onderzoek was begonnen naar een goudzending van 304 miljoen dollar die tijdens de export van Peru naar de Verenigde Staten werd gestolen. Tijdens de borgtocht van Granda zei rechter Andrea Simonton, dat ze de tekstberichten beschouwde als essentieel bewijs. 'Dit zijn tekstberichten van uw cliënt die specifiek gaan over goudsmokkel en smokkelaars die goud vervoeren naar andere landen met, u weet, bepaalde expliciete details', zei Simonton.

In een van de uitwisselingen, aldus de autoriteiten, zond Granda foto's van jonge mannen die zoals hij zei, als 'muilezels' werden gehuurd om gesmokkeld goud te vervoeren. Granda, Rodriguez en Barrage zochten naar klanten die gebruikmaken van zogenoemde 'lachen en kiezen' oproepen, voegde de autoriteiten toe.bovengenoemde autoriteiten. Aanklagers zeiden, dat de drie hun relaties vermaakten en naar Miami brachten. Op een reis naar Chili vermaakten Rodriguez en Barrage een Chileense goudsmokkelaar met drank en prostituees, aldus de aanklacht.

De advocaten van Granda en Rodriguez hebben geweigerd om te reageren op de zaken van hun klanten. De advocaten van Barrage reageerden niet op verzoeken om commentaar.

(Red. De Surinaamse Krant/Miami Herald)

0 comments:

Een reactie plaatsen