zondag 9 juli 2017

Apoera, Washabo en Section maken zich op voor verkiezingen van kapitein

'Sommige mensen hebben zich kandidaat gesteld, gewoon om kapitein te worden'


De dorpen Apoera, Washabo en Section in West-Suriname maken zich op voor de verkiezingen die volgende week zaterdag worden gehouden in elk dorp. Twaalf kandidaten zullen dingen naar de functie van kapitein, van wie vijf in Apoera, vier in Washabo en drie in Section. Personen die azen op een functie van basja hebben zich achter de kandidaat gesteld van wie ze verwachten dat hij of zij zal winnen.

Sommige mensen zeggen, aldus vandaag, zondag 9 juli 2017, de Ware Tijd, dat de huidige kapiteins die jarenlang de scepter zwaaien geen stap terug willen doen om anderen de gelegenheid te geven. Dit is een van de voornaamste redenen waarom sommigen zich kandidaat hebben gesteld voor de functie van kapitein.

'Dat is niet waar. Niet, omdat ik al jarenlang kapitein ben, mag ik die functie niet blijven bekleden. Kom met een andere reden, maar die hebben ze niet', zegt kapitein Carlo Lewis van Apoera. Hij stelt dat sommige mensen zich kandidaat hebben gesteld, gewoon om kapitein te worden. Ook zijn er die uit het zogenoemde gemeenschapsbos eigen voordeel willen halen.

Kapitein Ricardo Macintosh van Washabo noemt de beweringen van de mensen een lachertje. Hij zegt publiekelijk eerder aangekondigd te hebben, dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen, waardoor iemand anders de gelegenheid zou krijgen. 'Ik heb toen een schoolhoofd gevraagd om mee te doen aan de verkiezingen. Zij had eerst toegestemd, maar heeft nu de kans gekregen om verder te studeren, en geeft hieraan voorkeur.' Toen is hem gevraagd om aan te blijven en daarom doet hij mee aan de verkiezing.

Districtscommissaris Theresa Cirino van Kabalebo zegt, dat bestuursambtenaren als waarnemer zullen optreden tijdens de verkiezingen. 'Wij hebben geen actieve rol, omdat het een zaak is van de dorpen.'

0 comments:

Een reactie plaatsen