maandag 3 juli 2017

Arnold Kruisland: ‘Geen enkele instantie kan straf Bouterse kwijtschelden’

‘De rechterlijke macht is ondanks hindernissen die opgelegd waren onbevreesd doorgaan met rechtszaak’ 


Voor oud-diplomaat en politicus Arnold Kruisland is het meer dan duidelijk. Geen enkele instantie gaat de opgelegde gevangenisstraf van Bouterse kunnen kwijtschelden. In het Dagblad Suriname van vandaag, maandag 3 juli 2017, complimenteert Kruisland de rechterlijke macht. 

‘Dat zij ondanks al de hindernissen die opgelegd waren onbevreesd doorgaan met de rechtszaak.’ 

Vorige week heeft de auditeur militair een gevangenisstraf van 20 jaar geëist tegen hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 decemberstrafproces. Er is wettig en overtuigend bewijs geleverd, aldus Kruisland.

Volgens Kruisland moet niet uit het oog verloren worden, dat Bouterse vanaf zijn aantreden als president in 2010 altijd heeft geprobeerd om niet berecht te kunnen worden. Zo werd twee jaar na zijn aantreden de Amnestiewet aangenomen. Toen dit uiteindelijk door de rechterlijke macht werd verworpen, haastte Bouterse om zich te beroepen op artikel 148 van de Grondwet vanwege een zogenaamde dreiging van staatsgevaar.

Volgens de oud-diplomaat is 20 jaren gevangenisstraf geëist, wat ook erin kan resulteren dat Bouterse levenslang celstraf opgelegd krijgt of minder. Kruisland kan best wel begrijpen ‘dat Bouterse momenteel wordt geteisterd door paniekaanvallen’. ‘Dat er alles door het hoofd van Bouterse gaat om koste wat het kost staatshoofd te kunnen blijven. Dat hij alles in het werk zal stellen om zijn immuniteit te behouden.’

De 8 decembermoorden hebben zo'n 35 jaren geleden plaatsgevonden. Heel opmerkelijk en merkwaardig vindt Kruisland wel, dat Bouterse binnen die 35 jaren geen enkel valide argument heeft aangevoerd. ‘Steeds weer heeft hij naarstig geprobeerd om zijn eigen hachje te redden.’

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

0 comments:

Een reactie plaatsen