zondag 16 juli 2017

Colombia leidt internationale campagne om katoentamarin te redden

Nog zo'n 7.000 katoentamarins verspreid over de Atlantico, Bolivar, Sucre en Cordoba provincies


De campagne gelanceerd door een Colombiaanse architect om de habitat van de katoentamarin (Saguinus oedipus - pinchéaapje, ook wel dwerg- of lisztaap) te beschermen, een bedreigde apensoort die alleen in de Caribische regio van Colombia wordt gevonden, heeft internationale erkenning gekregen en de steun van de entertainmentreus Disney. 

Achter deze campagne zit Rosamira Guillen, een milieuactiviste die een veelzijdig project heeft ontwikkeld dat de bescherming van de tropische bossen omvat waar de katoentamarin en 800 soorten planten en dieren leven, evenals programma's om de economie te stimuleren van nabijgelegen gemeenschappen. Dit bericht vandaag, zondag 16 juli 2017, de Latin American Herald Tribune.

Guillen werd vorige maand geëerd voor het werk dat ze doet met de jaarlijkse prijs die wordt toegekend door de National Geographic Society en de Howard G. Buffett Foundation, die campagnes ter bescherming van flora en fauna promoten. 'De Tamarin Project Foundation combineert wetenschappelijk veldonderzoek en strategieën om de regenwouden te beschermen door middel van milieueducatie en gemeenschapsontwikkelingsprojecten die het behoud van de natuurlijke hulpbronnen van de regio economisch haalbaar maken', zei Guillen, in het natuurreservaat in de gemeenschap Santa Catalina, provincie Bolivar, in gesprek met persbureau EFE.Degenen die het project ondersteunen, zijn onder meer het Walt Disney World's Animal Kingdom-themapark, samen met de organisaties voor natuur- en biodiversiteitsbescherming in Colombia, de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Arabische Emiraten.

In Colombia, het enige land waar deze kleine aap nog leeft, zijn ongeveer 7.000 katoentamarins verspreid over de Atlantico, Bolivar, Sucre en Cordoba provincies.

Guillen herinnert eraan, dat in de jaren 1960 en 1970 meer dan 30.000 van deze dieren naar de Verenigde Staten werden gestuurd om te worden gebruikt voor onderzoek naar darmkanker. Daar bovenop werden exemplaren geëxporteerd om te worden verkocht als huisdieren, waardoor het voortbestaan van de soort in gevaar kwam.

Het Project Tamarin is in 1985 gestart in Coloso, een stad in de provincie Sucre, als onderzoeksstudie van de Amerikaanse biologe Anne Savage, maar door het geweld en de voortdurende bedreigingen van guerrillagroepen in dat gebied moest ze naar Santa Catalina verhuizen. 

Tegelijkertijd werd een ander project gestart in San Juan Nepuceno, een stad in de Montes de Maria bergen, die tussen de provincies Bolivar en Sucre ligggen. Guillen, die betrokken was bij het project toen ze als directeur van de dierentuin van Barranquilla werkzaam was, merkt op dat dit werk 'zich richt op het behoud van de katoentamarin als symbool van het Colombiaanse Caribisch gebied, de enige plaats ter wereld dat nog steeds de thuisbasis s van de weinige overgebleven apen van deze soort.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald Tribune)

0 comments:

Een reactie plaatsen