woensdag 26 juli 2017

Colombia wil terugkeer pre-Columbiaanse beelden uit Duits museum

Beelden door Duitse etnoloog Preuss (1869-1938) meegenomen uit zuidelijke gemeente San AgustinColombia wil dat pre-Columbiaanse beelden, die momenteel in het bezit zijn van het Etnologisch Museum van Duitsland, terugkeren naar Colombia, melden lokale media vandaag, woensdag 26 juli 2017. De beelden, die nu in het Berlijnse museum zijn, werden door de Duitse etnoloog Konrad Teodor Preuss (1869-1938) meegenomen uit de zuidelijke gemeente San Agustin, een van de belangrijkste archeologische plaatsen van Colombia.

Lokale inwoners van de provincie Huila hebben de nationale regering al lange tijd opgeroepen om de meer dan 1000 jaar geleden vervaardigde waardevolle beelden door mensen uit de San Agustin-cultuur, terug te vragen.

Minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguin heeft gisteren de gouverneur van Huila, de heer Guillaume Carlos Julio Gonzalez, ontmoet, waarna vice-minister Francisco Echeverri verantwoordelijk is gesteld om in contact te treden met de Duitse ambassade.

De oproep van de lokale bevolking om de geschatte 35 beelden terug te geven werd voor het eerst publiek gemaakt door David Dellenback, een Amerikaanse archeoloog die al ruim 40 jaar in San Agustin woont. De campagne van Dellenback had veel steun onder de lokale bevolking, maar het nam jaren in beslag om de nationale regering eindelijk gisteren te bereiken.

Of Duitsland bereid is om de oude artefacten terug te geven, is onzeker. Gedurende vijf jaar heeft de lokale bevolking een beroep gedaan op de repatriëring van de standbeelden. De nationale overheid heeft nooit de teruggave van de stukken formeel verzocht.


'Deze repatriëring is afhankelijk van de medewerking van de Duitse ambassade in Colombia', zei de gouverneur in de lokale krant Diario del Huila.

Preuss, een van de belangrijkste etnologen die de oude culturen van Colombia heeft bestudeerd, nam de beelden mee uit Huila en uit de naburige provincie Nariño in de eerste helft van de 20e eeuw. Sindsdien zijn de stukken onderdeel van de collectie van het Etnologisch Museum in de Duitse hoofdstad, ter frustratie van de bewoners van Huila, die denken dat de Duitse wetenschappers illegaal de artefacten hebben meegenomen van wat nu een UNESCO-beschermde site is.

De beelden worden gehuld in mysterie, omdat de cultuur die ze maakte, honderden jaren voordat Spaanse kolonisten in Colombia kwamen, verdween.. De artefacten behoren tot de oudste ooit in Colombia gevonden.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Diario del Huila/Twitter) 

0 comments:

Een reactie plaatsen