woensdag 26 juli 2017

Consumentenkring-voorzitter: 'Er wordt flink gerommeld binnen de kipsector'

'Consument wordt niet beter van verhogen importheffing op kip en kipdelen van 20 naar 40%'

'De kippen die men thans aanbiedt zijn kleiner geworden, het lijken wel kuikens'


Volgens de voorzitter van Consumentenkring Suriname (CKS), Albert Alleyne, wordt de consument niet beter van de maatregel genomen door de overheid met betrekking tot kipsector. De overheid zou hebben besloten om ingaande 1 augustus de importheffing op kip en kipdelen van 20 naar 40% te verhogen. 'Wat ons wel opvalt, is dat er flink gerommeld wordt binnen de kipsector. Alles gaat eigenlijk met 100-150% omhoog', zegt de CKS-voorzitter vandaag, woensdag 26 juli 2017, in het Dagblad Suriname.

Volgens Alleyne wordt hiermee aan de kippenfokker/handelaar in principe een vrijbrief gegeven om steeds de prijzen op te voeren. 'We zullen komen in een situatie, waarbij die buitenlandse kip nog steeds goedkoper zal zijn dan die binnenlandse kip. Ik weet niet of deze maatregel de juiste manier is om de kipsector te reguleren.'

Dat prijzen opgevoerd werden, was volgens de CKS-voorzitter reeds merkbaar bij de verkoop van eieren. Ook bij de verkoop van slachtkippen zijn de prijzen van Surinaamse kip merkbaar gaan stijgen. 'Erger nog, de kippen die men thans aanbiedt zijn kleiner geworden. Het lijken wel kuikens. Men geeft de kippen niet de kans om verder te groeien. Ik heb een zwaar hoofd voor hetgeen ik zie gebeuren binnen de kipsector', zegt Alleyne.

De consument is bereid haar ondersteuning te geven, zodat de kipsector kan groeien. Maar, de sector gaat niet groeien enkel en alleen door een prijsverhoging. Kippenfokkers of verkopers zullen moeten gaan werken aan de kwaliteit en de kwantiteitsverhoging. 'Wat we elke keer weer zien gebeuren bij dit soort zaken is, dat de prijzen omhoog worden gedrukt en dat de kwaliteit zichtbaar omlaag gaat. Het lijkt er in feite op alsof de invoerrechten omhoog worden gebracht, gewoon om prijzen te verhogen. Deze maatregel lijkt helemaal niet voordelig voor de consument', aldus Alleyne.

0 comments:

Een reactie plaatsen