woensdag 26 juli 2017

De Ware Tijd: Een van gearresteerde terrorisme-verdachten zou schoonzoon Assembleelid zijn

'Tot nu toe niet gebleken dat verdachten gevaar zouden zijn geweest voor een missie of ambassade' 


De politie heeft afgelopen zondag een aantal mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Twee van de verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, zo staat in een gisteren uitgegeven verklaring van het ministerie van Justitie en Politie. De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 26 juli 2017, te hebben vernomen, dat een van de opgepakte mannen vermoedelijk de schoonzoon is van een parlementariër. Maar, de Ware Tijd lijkt die 'informatie' niet te hebben geverifieerd alvorens het publiek te maken, daarmee vragen onbeantwoord latend en ongetwijfeld vele onnodige spiedende ogen richting Assembleeleden veroorzakend. Het zou daarom aan te bevelen zijn dat het ministerie spoedig met aanvullende informatie naar buiten komt om geruchten in de kiem te smoren.

Volgens Justitie zijn zondag op verschillende adressen invallen geweest, op basis van informatie van de inlichtingendiensten en getuigenverklaringen. 'Zoals de informatie luidt, zouden deze verdachten activiteiten ontplooien met betrekking tot terrorisme', aldus de verklaring. Hoeveel aanhoudingen er zijn verricht, is niet bekend gemaakt.

Het ministerie maakt ook duidelijk, dat de arrestaties niet zijn ingegeven op basis van verkregen informatie van een buitenlandse dienst of het buitenland. Berichten in buitenlandse en Surinaamse media dat de Amerikaanse ambassadeur in Suriname het doelwit zou zijn van IS-terroristen, worden door Justitie tegengesproken. 'Tot nu toe is uit feiten, omstandigheden en onderzoek vooralsnog niet gebleken dat de verdachten een gevaar zouden zijn geweest voor een missie of ambassade in Suriname.'

Iedere rechtgeaarde Surinamer wordt daarom opgeroepen alle speculaties achterwege te laten die zouden kunnen zorgen voor onnodige onrust in de samenleving, aldus het ministerie.

Twee van de terreurverdachten die zijn opgepakt zijn Nederlandse mannen van Surinaamse komaf. Dat zei advocaat Raoul Lobo tegen het ANP. Hij is maandag door de ouders van de twee mannen benaderd om ze juridische bijstand te verlenen. Lobo kan nog niet meer vertellen over de verdachten of over de omstandigheden, omdat hij nog niet bij ze is geweest. Ze zijn ondergebracht op een geheime plek. Hij verwacht ze wel op korte termijn te kunnen spreken. 'Er wordt nu heel geheimzinnig gedaan, maar ze zullen toch contact mogen maken', zegt de advocaat.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen