maandag 24 juli 2017

Diverse bedrijven zitten niet te springen om jonge vakantiewerkers

VSB-voorzitter Bryan Renten: 'Vreemd, dat vakantiewerkers bij bedrijven door overheid worden betaald'


Hoewel de overheid de betaling van jonge vakantiewerkers bij bedrijven op zich wil nemen, heeft een aantal bedrijven besloten geen jongeren als vakantiewerker in dienst te nemen. Ze zullen betaald worden door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken in het kader van de jaarlijkse vakantie werkgelegenheid voor schoolgaande jongeren. Er zijn bedrijven, zoals Telesur, die wel jongeren in dienst nemen en hen zelf betalen. 

'Ik vermoed dat een van de overwegingen is, dat wanneer een bedrijf vakantiewerkers in dienst neemt, het de tijd moet vrijmaken om ze in te werken en of te begeleiden en die ruimte lijken ze nu niet te hebben', aldus Rachel Koningsbloem-Pinas, directrice van het ministerie, vandaag, maandag 24 juli 2017, in de Ware Tijd.

Zij doet een oproep aan onder meer staatsbedrijven en ondernemingen van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) om de jongeren toch te helpen aan een vakantiebaan.

'Er moet wel werk zijn voor de jongeren, maar wegens de verslechterde economische situatie zijn bedrijfsactiviteiten afgenomen', reageert VSB-voorzitter Bryan Renten. Ook zijn er bedrijven die mensen hebben afgevloeid en het zal volgens hem niet 'fatsoenlijk' zijn om vakantiewerkers in dienst te nemen. 'Ik vind het wel een vreemde constructie dat de overheid hen zal betalen voor werk dat ze doen bij bedrijven. Dat is subsidie en het geld kan liever worden gebruikt voor werk dat de schoolgaanden kunnen doen voor de overheid.'

Het ministerie begint vandaag met de registratie van vakantiewerkers, tot en met vrijdag. Het wil 1.100 jongeren helpen aan een baan. In de begroting is hiervoor ongeveer Srd 750.000 opgebracht. De vakantiewerkgelegenheid zal in de hele maand september plaatsvinden en elke scholier zal tien dagen werken voor Sr 500.

0 comments:

Een reactie plaatsen