donderdag 6 juli 2017

Doksenclub mag nog steeds niet exporteren naar Trinidad & Tobago

Doksenclub mag wel deelnemen aan internationale voedselbeurs op Trinidad


Ondanks dat er twee weken geleden beloftes zijn gedaan, heeft de Doksenclub Suriname nog steeds geen vergunning van de Trinidadiaanse overheid om te mogen exporteren. 'Surinames ministers van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en Landbouw, Veeteelt en Visserij doen heel hard hun best voor ons. Maar, de overheid van Trinidad laat maar niets van zich horen', zegt Gerard van den Berg, directeur van het pluimveebedrijf, vandaag, donderdag 6 juli 2017, de Ware Tijd.

Zijn organisatie heeft gisteren wel een voorlopige vergunning ontvangen uit Trinidad om uitsluitend deel te nemen aan een internationale voedselbeurs volgende week. 'Wij mogen ook alleen voorgekookt vlees exporteren voor de beurs. Dus de Doksenclub doet wel mee aan de beurs. Maar, commercieel exporteren mogen wij nog niet.'

Deze voorlopige vergunning is niet rechtstreeks afkomstig van de Trinidadiaanse overheid. 'Het zijn de organisatoren van de beurs die het voor ons hebben moeten regelen. Ik weet verder niet wanneer de vergunning om volledig te mogen exporteren vrijkomt.'

HI&T-minister Ferdinand Welzijn zei ongeveer een maand geleden te zullen nagaan of Suriname niet het principe van wederkerigheid moet toepassen voor importgoederen uit Trinidad vanwege de problemen die de Doksenclub en meerdere voedselproducenten ondervinden bij de export naar het eiland.

Het nut van Surinames lidmaatschap binnen de CARICOM is eerder dit jaar in twijfel getrokken door NDP-parlementariër André Misiekaba. Minister Yildiz Beighle-Pollack van Buitenlandse Zaken zei dat Suriname de zaak serieus moet evalueren gezien de blokkades die opgeworpen worden voor voedselproducenten.

Toen HI&T dreigde met wederkerigheid, lieten de Trinidadianen eindelijk van zich horen dat de vergunning van Doksenclub binnen enkele dagen geregeld zou worden. Intussen, twee weken verder, is er geen schot in de zaak gekomen.

0 comments:

Een reactie plaatsen