vrijdag 14 juli 2017

Ecuador schort bouw muur langs een kanaal op de zuidgrens met Peru op

Teruggeroepen ambassadeur van Peru in Quito keert terug naar zijn postEcuador heeft de bouw van een muur langs een kanaal op de zuidgrens met Peru opgeschort, zo hebben de twee landen gisteren bekendgemaakt, nadat Lima had geprotesteerd door zijn ambassadeur in Quito eerder deze week terug te roepen, aldus Reuters vandaag, vrijdag 14 juli 2017.

Peru bedankte gisteren Ecuador voor het gebaar, dat kwam nadat de ministers van Buitenlandse Zaken van de buurlanden elkaar ontmoetten in Lima en op Twitter hadden gezegd, dat ze later deze maand de muur verder zouden bespreken.


Peru's ambassadeur in Ecuador zal ook terugkeren naar Quito, aldus het ministerie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Ecuador bevestigde de opschorting van het werk aan de muur, die deel uitmaakt van een stadsplanningsproject.


De diplomatieke rel liet een ruwe start zien voor bilaterale betrekkingen onder de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski en de socialistische president Lenin Moreno van Ecuador, die allebei in het afgelopen jaar hun ambt hebben aanvaard.

In de jaren negentig leidden territoriale geschillen tot een driejarige oorlog tussen de twee landen, die een grens van 1.529 kilometer (950 mijl) delen. Peru heeft gezegd, dat de bouw van de betonnen muur in strijd is met het vredesverdrag van 1998, omdat het te dicht bij een kanaal ligt in bevolkte gebieden langs de rivier de Zarumilla, die deel uitmaakt van de gedeelde grens.

Ecuador heeft gezegd, dat de muur zou helpen om de overstromingen, die jaarlijks grenssteden beïnvloeden, te beheersen, maar Peru zegt dat het de stroom van water in het kanaal kan verstoren en de overstromingsrisico's voor Peruaanse gebieden kan verhogen.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen