maandag 17 juli 2017

Eerste zitting in nieuwe gerechtsgebouw 'historisch moment'

'We zijn oud-ministers Justitie en Politie dankbaar om situatie nu voor ons allen beter te krijgen'

De eerste zitting in het nieuwe gerechtsgebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat is maandag 17 juli 2017 gehouden (zie foto's - Bron: ministerie van Justitie en Politie). In dit gebouw zullen voortaan de zittingen van straf- en civiele zaken in het derde Kanton worden gehouden. De rechter noemt het moment historisch. 'Een aantal mensen, onder wie ministers, heeft er alles aan gedaan om dit voor mekaar te krijgen', merkte de rechter op. 

Het nieuwe gebouw van de Griffie der Kantongerechten werd 25 april 2017 opgeleverd en overgedragen door gewezen minister Eugene van der San aan het Hof van Justitie, meldt de afdeling Voorlichting van het ministerie van Justitie en Politie. Na de oplevering in april moesten nog heel wat voorbereidingen getroffen worden om zittingen te kunnen houden. Na intensieve inspanningen van het personeel van het Hof van Justitie, is het gelukt om maandag de eerste zittingen te houden.

De rechter bedankte alle ministers die een bijdrage hebben geleverd om dit gebouw voor het Hof van Justitie neer te zetten. Ze bedankte vooral oud-minister Van der San die kort na zijn aantreden dit gebouw heeft overgedragen aan het Hof van Justitie.

Advocaat Oscar Koulen, advocaat sinds 1965, zei blij te zijn om dit historisch moment mee te maken. Hij stelde, dat ditzelfde gebouw eerder al een gerechtsbouw was, maar het zag er niet zo mooi uit als dit nieuwe gebouw. Gedurende zijn loopbaan heeft hij de Kantongerechten in verschillende gebouwen meegemaakt.

'We zijn u dankbaar, de natuur dankbaar en ook de toenmalige ministers van Justitie en Politie om de situatie nu voor ons allen beter te krijgen', zei Koulen.

In dit gebouw zijn het Hof van Justitie, het Kantongerecht, het Rechter-Commissariaat en de Krijgsraad gevestigd. Er zijn nu slechts twee zittingszalen van het Kantongerecht in gebruik genomen, omdat de overige organen nog niet zijn verhuisd. Rond augustus moet de verhuizing compleet zijn. Het gebouw telt vijf ruime zittingszalen en twee ruimtes voor de verhoren van de rechter-commissaris, voor de toetsing en voor de bewaring. Er is ook een ruimte voor gerechtelijk vooronderzoeken één voor videoconferencing voor de rechter-commissaris.

0 comments:

Een reactie plaatsen