woensdag 5 juli 2017

Eventuele uitvoering oud TapaJai-project kan weer rekenen op verzet binnenlandbewoners

'We willen niet dat hetzelfde ons overkomt als bewoners die woonden waar Brokopondo stuwmeer nu is'


Mocht de regering besluiten om het TapaJai-hydroproject uit te voeren, mag ze rekenen op tegenstand van lokale bewoners. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft onlangs gezegd, dat het project weer zal worden opgepakt. Hij noemt het een van de pijlers van elektrische interconnectie tussen Suriname, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië. 

'We hebben hieraan geen enkel voordeel. We zullen bijvoorbeeld geen permanente elektriciteit krijgen en de rivier zal komen droog te liggen. Dat zal niet goed zijn voor de vissen en de dieren in het bos', zegt kapitein Johan Djanie van Drietabbetje vandaag, 5 juli 2017, in de Ware Tijd.

Het dorpshoofd, die ook lid is van het Kabinet van de granman van de Aucaners, zegt dat toen het project werd geïnitieerd de Staat hen hierover heeft ingelicht. Bij Djanie kan het er niet in, dat andere landen zullen profiteren van de elektriciteit, terwijl lokale bewoners in het donker zullen blijven.

'We willen niet dat hetzelfde ons overkomt als de bewoners die toen woonden waar het Brokopondo stuwmeer nu is. Deze mensen hebben ook geen permanente stroom gekregen.'

Op 15 juli wordt een liba krutu gehouden waar de plannen van de overheid voor TapaJai zullen worden besproken.

Stichting Kuluwayak van Apetina zegt, dat dit inheemse dorp geen duidelijk standpunt heeft over het TapaJai-hydroproject. Het is voor de dorpelingen namelijk niet duidelijk wat de voor- en nadelen zullen zijn voor de omgeving. Ze noemen vrijelijk tot stand gekomen, voorafgaande en weloverwogen instemming erg belangrijk.

De president had in 2013 tijdens een bezoek aan de stam der Aucaners gezegd, dat het TapaJai-project van de baan is. De mensen vrezen voor milieuschade en voor ontwrichting van hun leven.

0 comments:

Een reactie plaatsen