maandag 24 juli 2017

FARC lanceert op 1 september haar politieke partij

Over naam en programma van partij wordt beslist op een congres eind augustus


De Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), decennialang de grootste, linkse guerrillabeweging in Colombia, lanceert op 1 september haar politieke partij. Dat heeft FARC-bevelhebber Carlos Antonio Lozada op een persconferentie aangekondigd. Over de naam en het programma van de partij zal worden beslist op een congres eind augustus, aldus persagentschap AFP vandaag, maandag 24 juli 2017. 

In november verdween de FARC uit de illegaliteit door het ondertekenen van een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Vorige maand rondde de groepering haar ontwapening af, waarmee een definitief einde kwam aan een burgerconflict dat een halve eeuw duurde.

Het vredesakkoord leverde president Juan Manuel Santos de Nobelprijs voor de Vrede op, hoewel het in een referendum vorig jaar nipt werd verworpen door de Colombianen. Een herwerkte versie werd later goedgekeurd door het parlement.

Nu wil ook het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), de laatste nog actieve guerrillabeweging in Colombia, een vredesakkoord met de regering. De groepering telt nog zowat 1.500 strijders. Bij het bloedvergieten tussen paramilitaire guerrillabewegingen en het regeringsleger in Colombia vielen de afgelopen 50 jaar meer dan 260.000 doden, 60.000 mensen zijn nog altijd vermist. Meer dan 7 miljoen Colombianen vluchtten voor het geweld.(Red. De Surinaamse Krant/AFP/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen