maandag 3 juli 2017

FARC-leider 'Timochenko' Londoño na beroerte paar dagen in Colombiaans ziekenhuis

'Zijn gezondheid is in een stabiele en bevredigende toestand'


De leider van Colombia's FARC-rebellengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), Rodrigo Londoño, wordt behandeld in het ziekenhuis na een beroerte. Londoño, die bekend staat als Timochenko, zal naar verwachting het ziekenhuis morgen verlaten op dinsdag en volledig herstellen, aldus zijn artsen, zo meldt vandaag, maandag 3 juli 2017, onder andere de BBC.

De 58-jarige Londoño werd zondagochtend in Villavicencio in het ziekenhuis opgenomen. Zijn gezondheid is 'in een stabiele en bevredigende toestand', zeiden artsen op een persconferentie.

De FARC ontkende aanvankelijk dat hij ziek was. Maar, een van zijn leiders, Felix Antonio Muñoz Lascarro, bekend als Pastor Alape, sprak later met journalisten in het ziekenhuis in Villavicencio. Timochenko zal niet overgebracht worden naar een ander ziekenhuis, zei hij en voegde toe: 'Deze kliniek biedt de nodige voorwaarden om hem te behandelen.' 

Timochenko kreeg twee jaar geleden een hartaanval toen hij op Cuba was om te onderhandelen over een vredesovereenkomst met de Colombiaanse regering. De linkse rebellen ondertekenden in november een historisch vredesakkoord na vier jaar van onderhandelingen. Zij zijn overeengekomen hun wapens na meer dan vijf decennia over te dragen en mogen nu een politieke partij opzetten.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos werd in 2016 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn pogingen om het conflict te beëindigen.

De FARC heeft afgelopen maand zijn ontwapeningsproces afgesloten en heeft 7.000 geregistreerde wapens overhandigd aan de VN-missie in Colombia.

Timochenko werd in 2011 bevelhebber van de linkse rebelgroep, toen zijn toenmalige leider, bekend als Alfonso Cano, door de Colombiaanse strijdkrachten werd gedood.In een interview met de krant El Espectador, gepubliceerd zondag, zei hij dat hij niet 'nostalgisch' is over zijn dagen als guerrilla in de jungle. 'Ik voel eerlijk gezegd een geweldige opluchting om deze fase af te ronden en voor te bereiden op de volgende fase,' zei hij. 'Voor mij, als revolutionair, waren de wapens gewoon een instrument dat al jarenlang bij ons was. Maar, bij de FARC zijn we niet verliefd op geweren. Wij houden van onze zaak en onze idealen. En als we met onze idealen zonder de geweren kunnen doorgaan, des te beter', vertelde hij El Espectador.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen