dinsdag 4 juli 2017

Gerechtshof Den Haag: 'Agenten die Mitch Henriquez aanhielden blijven anoniem'

Door afschermen agenten voelen de nabestaanden zich belemmerd eigen onderzoek te doen


Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag, dinsdag 4 juli 2017, in hoger beroep geoordeeld dat de Staat niet verplicht is de namen bekend te maken van de politieagenten die betrokken waren bij de aanhouding van Arubaan Mitch Henriquez. De nabestaanden van Henriquez hadden hierom gevraagd. Twee van de vijf agenten worden vervolgd, maar de familie van Henriquez weet niet wie dat zijn. Ze blijven anoniem, en zaten tijdens de voorbereidende zittingen in de strafzaak in een aparte getuigencabine, onzichtbaar voor de nabestaanden. Ook werden hun stemmen vervormd. Door het afschermen van de agenten, voelen de nabestaanden zich belemmerd om een eigen onderzoek te doen naar hen. 

De advocaat van de nabestaanden, Richard Korver, liet eerder al weten, dat de nabestaanden de namen van de agenten willen om zelf onderzoek te kunnen doen naar de achtergrond van de agenten. 'Het Openbaar Ministerie acht dit namelijk niet nodig. Wij willen weten of zij bijvoorbeeld een geschiedenis hebben als het gaat om agressief gedrag.' De voorzieningsrechter wees dit verzoek in maart van dit jaar af, omdat de rechtbank in de strafprocedures al afwijzend heeft beslist op het gelijkluidende verzoek van eisers.

Ook eind juni werd het verzoek om het vrijgeven van de namen afgewezen. Dit verzoek was gebaseerd op het voornemen van de nabestaanden om de agenten te kunnen oproepen om te getuigen in een zogenoemd voorlopig getuigenverhoor, in voorbereiding op een civiele rechtszaak. 'Van aantasting van een eerlijke en onpartijdige behandeling van de strafzaak is geen sprake. Het Hof hecht belang aan het feit, dat de veiligheid van de betrokken politieagenten het vereist dat hun namen op dit moment niet bekend worden, terwijl de politie en haar verzekeraar hebben toegezegd dat zij een eventuele schadeclaim van de nabestaanden zullen beoordelen.'
Een dergelijke claim is nog niet ingediend.

In een reactie op de uitspraak zegt advocaat Korver namens de nabestaanden, dat in het strafdossier geen onderbouwing wordt gegeven van het feit 'dat deze agenten zich ook nu nog in een bedreigende situatie zouden bevinden'.

Volgens Korver ging de familie van Henriquez akkoord met het voorstel om de namen alleen te verstrekken aan hun advocaten. 'Ze zouden ze in dat geval zelf niet eens weten, zodat de dreiging voor de agenten niet erger zou kunnen worden.' Korver wijst erop, dat zelfs de rechtbank de identiteit van de agenten niet kan controleren, omdat de namen in het dossier zijn zwartgemaakt. Alleen het Openbaar Ministerie weet wie de mannen zijn.

De nabestaanden laten het er ook na deze verloren procedure niet bij zitten. Korver dient deze week een verzoek bij de rechtbank in om een aantal bij de aanhouding betrokken agenten onder ede te horen, ter voorbereiding op een aansprakelijkheidstelling.

(Red. De Surinaamse Krant/Nu.nl/Telegraaf)

0 comments:

Een reactie plaatsen