zaterdag 8 juli 2017

Gevangen Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez onder huisarrest

Na meer dan 3 jaar gevangenis nu wegens gezondheidsredenen huisarrest


'Het is een gebaar van zwakte van het Maduro-regime en van de sterkte van de oppositie'


De gevangen Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez is vandaag, zaterdag 8 juli 2017, onder huisarrest geplaatst na meer dan drie jaar achter tralies in een militaire gevangenis, aldus Associated Press.

Het Hooggerechtshof stelt in een verklaring, dat Lopez 'humanitaire maatregelen' heeft gekregen wegens gezondheidsredenen en 'ernstige tekenen van onregelmatigheden' bij de behandeling van de zaak, die zij niet heeft gespecificeerd.

Buiten het huis van Lopez in hoofdstad Caracas arriveerde een paar dozijn aanhangers die Venezolaanse vlaggen dragen om samen met journalisten de thuiskomst van Lopez te vieren en op zoek naar informatie over de vraag of de overdracht mogelijk het resultaat is van een overeenkomst tussen de oppositie en de regering van president Nicolas Maduro.


De oppositie heeft de vrijlating geëist van tientallen activisten, die volgens haar politieke gevangenen zijn, de meest prominente Lopez, om gesprekken te starten die gericht zijn op het oplossen van een politieke crisis die meer dan 90 mensen het leven heeft gekost en honderden gewonden.

'We spraken voor ongeveer 40 minuten. Hij knuffelt zijn kinderen, hij is met zijn vrouw. .... Ik weet zeker dat ze aan het vieren zijn', zei Lopez's vader, die zijn zoon's naam deelt, vanuit ballingschap in Spanje. Hij zei dat Lopez de afgelopen dagen in zijn gevangeniscel zonder voedsel was geïsoleerd en de overdracht van zijn zoon toeschrijft aan de aanzienlijke internationale druk op de regering van Maduro. 'Hij vertelde me onlangs: Dad, het is altijd het donkerste vlak voor de dageraad', voegde hij eraan toe.

Lopez, 46, werd in 2015 veroordeeld tot bijna 14 jaar gevangenisstraf voor het stimuleren van geweld tijdens anti-overheidsprotesten waarin drie mensen stierven en tientallen gewond raakten.


Venezuela wordt al maanden geteisterd door bijna dagelijkse protesten. Er is wijdverspreide ontevredenheid over de regering van Maduro door tekort aan basisgoederen, inflatie en beschuldigingen dat Maduro het niet zo nauw neemt met democratische normen.

De advocaat van Lopez in Spanje, Javier Cremades, zei dat de voorwaarden van Lopez's vrijlating betekenen, dat hij zijn straf thuis kan uitzitten en niet kan vertrekken. 'Het is een gebaar van zwakte van het Maduro-regime en van de sterkte van de oppositie', zei Cremades. 'Het is een stap voorwaarts en heel positief nieuws.'

Advocaat Gaby Arellano van Lopez's Voluntad Popular partij zei, dat zijn vrijlating 'het einde van de dictatuur' vertegenwoordigt.

Buitenlandse regeringen en mensenrechtengroepen hebben de aanhouding van Lopez als politiek gemotiveerd bekritiseerd.

Lilian Tintori, de vrouw van Lopez, heeft in Venezuela en in het buitenland gewerkt om te proberen de vrijheid van haar man te bewerkstelligen.


(Red. De Surinaamse Krant/Associated Press/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen