dinsdag 25 juli 2017

Girjasing (VHP): 'Buitenlander wordt beroofd en iedereen is in rep en roer'

'Ik schaam me ervoor dat mensen beroofd worden in het land'

'De president heeft zware beveiliging, die man wordt zelfs in het toilet bewaakt'


Assembleelid Shailendra Girjasing (VHP) vindt dat de overheid zich moet schamen dat een buitenlander eerst op brute wijze beroofd moest worden alvorens er een crashprogramma met verhoogde inzet en zichtbaarheid van de politie gestart is.

'Ik ben al tot de conclusie gekomen, dat deze regering onder leiding van de president niet in staat is leiding te geven aan een land waar zaken normaal zijn. Nu brengen wij de offers voor deze mensen door niet rustig te slapen. Ik schaam me ervoor dat mensen beroofd worden in het land. Een buitenlander wordt beroofd en een ieder is in rep en roer. Dit, terwijl moesje, mai, baba, mae, pae, scholieren, blinden en gehandicapten allemaal worden beroofd, verkracht en zelfs tanden uit hun mond wordt geslagen. Mensen leven niet rustig in dit land. Je loopt vijf stappen of je kunt al verkracht worden. Gaat u maar kijken naar de volle zalen bij de doctoren. De president heeft zware beveiliging. Die man wordt zelfs in het toilet bewaakt. Hoe gaat hij zich in de schoenen stellen van iemand die niets heeft en moet produceren? Zijn ministers gaan dat ook niet voelen, want zij hebben bewaking tot aan hun tanden. Niemand die er iets aan doet. Geen enkel crashprogramma, niets', aldus Girjasing maandag 24 juli 2017 in het Dagblad Suriname.

Ongeveer twee maanden geleden is de zogenaamde Operatie Octopus, een door het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) en Korps Politie Suriname (KPS) gecoördineerde veiligheidsoperatie van de president, stopgezet voor een grondige evaluatie. Octopus moest op korte termijn ervoor zorgen dat de verruwende criminaliteit een daling vertoonde. Sindsdien is de criminaliteit verder verruwd.

Vanuit het ministerie van Justitie en Politie wordt volgens minister ad interim Ferdinand Welzijn er alles aan gedaan om de criminaliteit terug te dringen en bij te dragen tot het veiligheidsgevoel. Het feit dat korpschef Agnes Daniel vervangen is en het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) zijn leden oproept om de rust in het KPS te bewaren, betekent volgens Girjasing ook weinig, aangezien de problemen binnen het korps nog steeds niet opgelost zijn.

Hij voert aan dat hij weinig gelooft in wat er gezegd wordt ten aanzien van de aanpak van criminaliteitsbestrijding. 'De statistieken liegen niet, maar leest u alleen maar de kranten. Dan ziet u zelf dat er geen dag voorbij gaat of iemand wordt beroofd', aldus de VHP’er.

Wat de zaak volgens hem nog erger maakt is, dat president Desi Bouterse na anderhalve maand nog steeds niet in staat is een nieuwe minister van Justitie en Politie te benoemen. Girjasing benadrukt dat hij geen moeite heeft met de voordrachten van Sharmila Kalidien-Mansaram en Ivan Graanoogst voor de invulling van de vacante ministerspost op Justitie en Politie, zolang zij in staat zijn het werk op de juiste wijze te doen.

'Wie daar ook zit, als hij of zij de criminaliteit kan aanpakken, ondersteun ik elke Justitieminister. Wij moeten er geen politiek mee bedrijven, want het mes en een pistool kennen geen politiek', aldus Girjasing.

De volksvertegenwoordiger heeft de ex-Justitieministers Jennifer van Dijk-Silos en Eugene van der San bij hun aanstelling ook het voordeel van de twijfel gegeven. Hij hoopt alleen dat de nieuwe minister niet hetzelfde verkeerde pad opgaat als zijn twee voorgangers door meer met persoonlijke en partijpolitieke zaken bezig te zijn.

Het feit dat een hooggeplaatste diplomaat vorige week donderdag ook slachtoffer van de zware criminaliteit is geworden, is volgens de parlementariër een heel slecht teken naar het buitenland en voornamelijk toeristen en investeerders toe. De diplomaat werd door twee mannen aangevallen op het moment dat hij de straat overstak bij 't Vat, in het uitgaanscentrum van Paramaribo. De man werd opgenomen in het ziekenhuis waar operatief moest worden ingegrepen. Het geval werd middels beveiligingscamera’s vastgelegd en door duizenden op social media gedeeld. 'Wij als residentieland hebben de taak om de diplomaat te beschermen. Het geeft ons een vlek op de wereldkaart als land, waar men niet in de rij zal staan om te gaan investeren', aldus Girjasing.

0 comments:

Een reactie plaatsen