maandag 31 juli 2017

Granman Bono Velanti van de Aucaners staat VHP-delegatie onder leiding van Santokhi toe

'Ontmoeting resultaat maandenlang corresponderen met traditioneel gezag'

'De VHP is niet met vaten olie, zinkplaten, kralen en spiegeltjes om zieltjes te winnen, naar het dorp gekomen'


'We hebben met veel problemen te kampen. Maar, ook al gaan we ze nu allemaal opsommen, ze gaan niet vandaag opgelost worden. Dus gaan we nadenken, ze op een rijtje zetten en met jullie nagaan welke we samen kunnen oplossen', zei granman Bono Velanti van de Aucaners zaterdag tegen een VHP-delegatie onder leiding van partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi. De VHP kreeg, zo bericht Starnieuws zondag 30 juli 2017, toestemming van de granman om weer, na ruim veertig jaar, in het Aucaans gebied te opereren. De toestemming werd zaterdag te Dritabiki, in het district Sipaliwini, tijdens een plechtige krutu gegeven. 

Santokhi is blij met het resultaat van maandenlang corresponderen met het traditioneel gezag. Hij noemt het een historische ontwikkeling voor de VHP. De partij is lang voor de onafhankelijkheid in 1975 actief geweest in het binnenland en heeft zelfs Statenleden uit het gebied geproduceerd, haalde Santokhi aan.

De VHP, die toen in een partijencombinatie zat, heeft op een gegeven moment een stap teruggedaan en het politieke werk aan partijen overgelaten die 'meer invloed hadden' in het binnenland, aldus Santokhi. Het contact met het binnenland verwaterde en de kernen zijn verloren gegaan.


De VHP werd een paar maanden geleden tijden consultatierondes in Grun Dyari (NPS-partijcentrum in Paramaribo) benaderd door een delegatie uit Sipaliwini, onder leiding van Orvie Gazon. 'We hebben lang gezocht naar die man. Toen we hoorden, dat hij bij de NPS was, hebben we de stoute schoenen aangetrokken, zijn daar naar toe gegaan en vroegen of we hem mochten spreken', zei Gazon tegen de dorpsbewoners. 'Hij heeft geluisterd en vandaag is het zover. Ik ben blij, omdat hij echt naar hier gekomen is. We weten wat deze partij kan doen want ze is al in andere dorpen bezig. Ze komt niet met cadeaus, wel met kennis die we goed kunnen gebruiken.'

Door verschillende delegatieleden is duidelijk gemaakt, dat de VHP niet langer een 'koeliepartij' is. 'Dat is de partij wel geweest maar nu niet meer. Sinds ik voorzitter ben is de partij opengesteld voor alle Surinamers', sprak Santokhi.

Henk Aviankoi, hoofdbestuurslid van de VHP, oogstte, aldus Starnieuws, bewondering toen hij vertelde hoe het komt, dat een 'dyukaboi' hoofdbestuurslid kan zijn van de VHP. Aviankoi komt uit Dritabiki. Hij heeft het dorp verlaten toen hij acht was.

Gazon drukte de dorpelingen op het hart om de nieuwe kansen die de VHP met zich meebrengt met beide handen aan te grijpen. Een nieuwe tijd is aangebroken stelt hij. 'Nu is er de roep om terug te komen.We luisteren maar we benaderen het op een correcte wijze, we communiceren heel goed vooral met het traditioneel gezag', aldus de VHP-voorzitter.

'De VHP is niet met vaten olie, zinkplaten, kralen en spiegeltjes om zieltjes te winnen, naar het dorp gekomen. We komen geen campagne voeren, we komen niet met politiek. We komen kennis overdragen. Onze werkwijze is we tyar a koni kon en nanga a koni meki den man mek’ moni. We weten dat er veel problemen hier zijn, we gaan na met welke we direct kunnen helpen.'

1 comments:

 1. Hun enig doel is on in het bestuurscentrum te geraken om zo ONVERDIEND en ONTERECHT in te teren op de RIJKDOM en WELVAART die Suriname te bieden heeft .
  Ze zijn in hun doen en laten; er religieus van OVERTUIGD dat de Marrons hun geestelijke, lichamelijke en intellectuele MINDEREN zijn .
  Hun Dharmleer schrijft die farce overtuigend voor ! !
  Anders zouden zij DIT nooit durven; terwijl ze in DNA uitgesproken TEGEN gronduitgifte aan de Marrons zijn en zij het zijn die de benamingen van "illegale occupanten", "criminelen" en "rovers" voor de Marons bedacht hebben . Weten de Marrons dit NIET ? ?
  Dat de Marrons even terugdenken toen Dr.Waterberg het AZV wilde instellen . De VHP was de grootste tegenstander van die AZV, de VHP bij mnde van VP Ram Sardjoe, stelden ronduit dat het plan bestemd was voor Marrons en heeft Ram Sardjoe het gewoon alsof het zoo hoort; TEGENGEWERKT.
  Dat de marrons zich NOOIT in een positie werken dat hun belangen door deze landverziekers zullen behartigd moet worden !
  God verbiedt dat !
  Denk aan de weg Paranam Afobaka, deze weg die de ontwikkeling van Suriname voor de komende 35 jaren zal moeten dragen !
  VHP Ram Sardjoe zou volgens het Samaaka Vonnis de Marrons bijbetrekken en om goedkeuring vragen bij de constructie en asfaltering van deze weg. Sardjoe achtte ze te minderwaardig om dat met ze te doen ! En heeft echt een VHPweg in Marrongebied aangelegd tientallen verkeersdoden is het resultaat en we blijven tellen . Zo een belangrijke verkeersader het lijkt op een bakapasie ! Deze VHPers zullen hun overtuigen, bevestigd zien als ze zo ontvangen en behandeld worden door deze argeloze Marrons.
  Net een kanker zijn ze levensecht, die van binnenuit dit land verziekt .

  BeantwoordenVerwijderen