woensdag 5 juli 2017

Het echte gezicht van Lady of Cao, een vrouwelijke Moche-mummie, in Peru onthuld

Señora de Cao wordt beschouwd als een van de machtigste vrouwen in pre-Hispanic Peru


Een team van deskundigen onthulde het echte gezicht van Lady of Cao, een vrouwelijke Moche-mummie die ongeveer 1700 jaar geleden heerste over de noordelijke Chicama-vallei - bij de stad de Trujillo. Señora de Cao of Lady of Cao wordt beschouwd als een van de machtigste vrouwen in pre-Hispanic Peru, aldus het Peruaans persbureau Andina vandaag, woensdag 5 juli 2017. 

Het echte gezicht en de replica van de mummie werden onthuld in een ceremonie onder leiding van Peru's minister van Cultuur Salvador del Solar en zijn Buitenlandse Handel en Toerisme collega Eduardo Ferreyros.

De 3D reconstructie van haar gezicht werd uitgevoerd door de Wiese Foundation en El Brujo archeologische site, in samenwerking met Faro Technologies, 3D Systems, Grupo Abstract en ARQ 3D. Del Solar benadrukte het belang van de gebeurtenis.


De reconstructie was mogelijk dankzij het onvermoeibare werk van El Brujo archeologen de afgelopen 10 maanden.

'Het gezicht van deze 1.5-meter lange vrouw, - die net zo belangrijk is als Lord of Sipan - getoond aan Peruanen en de hele wereld, is een eer en geweldig nieuws', merkte hij op.

Peru heeft een exacte replica van de mummie gecreëerd en gebruikte hoge nauwkeurigheid 3D laser technologie om het Huaca Cao Viejo-monument te beschrijven dat de overblijfselen van Lady of Cao tot 2005 heeft bewaard, toen haar graf werd ontdekt in de provincie Ascope (La Libertad). Sindsdien is de mummie gehuisvest in het Cao Museum in het Magdalena de Cao district.

'De vrouw van Cao ontdekte de politieke en religieuze rol van vrouwen in de rijke cultuur van Noord-Peru, terwijl het huidige evenement een combinatie tussen de toekomst en het verleden [...] voorstelt,' aldus het Cultuurhoofd.
(Red. De Surinaamse Krant/Andina)

0 comments:

Een reactie plaatsen