vrijdag 28 juli 2017

'Hoe moeten Raoul en Nasser aanslag plegen? Gehaktballen gooien?'

'Wij zijn wel moslims, maar niet van die strenge, mijn man drinkt gewoon bier'

Justitiebron: 'De mannen vielen op, omdat zij zich niet als doorsnee Surinaamse moslims gedroegen en in gesprekken hielden ze soms er een te fanatieke, naar radicaal neigende mening op na' 


Ze is vier dagen na de arrestatie van haar zoons Raoul en Nasser (zie foto - Bron: Facebook/Het Laatste Nieuws) iets minder van de kook, maar nog net zo boos. 'Mijn zoons terreurverdachten?' vraagt moeder Cea . 'Wat een rare, zware beschuldiging. Wij zijn wel moslims, maar niet van die strenge. Mijn man drinkt gewoon bier.'  Dit schrijft Het Laatste Nieuws in Belgie donderdag 27 juli 2017 op gezag van het ANP en AD.

De 31-jarige Nasser en de 35-jarige Raoul, opgegroeid in Den Haag, werden zondag gearresteerd in Paramaribo. Ze zouden contacten hebben met een terreurorganisatie. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de aanhoudingen en onderzoekt de zaak. Het Nederlandse ministerie benadrukt, dat de verdachten zijn opgepakt op basis van informatie van Surinaamse inlichtingendiensten en getuigen. De acties zijn dus niet ondernomen naar aanleiding van buitenlandse informatie. Verder geeft het ministerie aan, dat tot nu niet is gebleken dat de verdachten het hadden gemunt op buitenlandse ambassades in Suriname.

Het departement reageerde met die mededeling op berichtgeving van de lokale krant De West. Die meldde dat de Amerikaanse ambassadeur in Paramaribo beoogd doelwit zou zijn van IS-terroristen:


Raoul en Nasser zijn geboren en getogen Nederlanders, die een tijdlang in Den Haag woonden. Meer dan tien jaar geleden verhuisden ze met hun ouders terug naar Paramaribo. Daar werken ze in de slagerij annex broodjeszaak van hun ouders aan de Van Idsingastraat in Paramaribo. Vader en moeder werken deze donderdag hard door om geld te verdienen.

'Wat denkt u meneer, de bank wil gewoon dat we de hypotheek aflossen', zegt de vader van Raoul en Nasser, die weinig commentaar wil geven op de aanhouding van de twee zoons. Moeder Cea is spraakzamer. 'Het is echt onzin, dat zij gearresteerd zijn. Dit is een stunt van de politiek. Het enige wat zij doen is hard werken, vijf keer per dag bidden en een maand per jaar vasten. Dit is een onterecht zware beschuldiging. Mijn man is helemaal kapot. Hij is niet helemaal goed meer, hij praat moeilijk vanwege zijn slechte oor. Daarom werkten de jongens zo hard in de zaak. Hoe moet dit nu verder? Mijn man vraagt steeds wat er aan de hand is maar ze vertellen ons niks.' 

Buurvrouw Shanti Ramautar: 'Wij denken gewoon dat dit een stunt is en dat er Franse of Amerikaanse agenten bij waren. Er moet bij zo'n zware beschuldiging van terreur toch iets aan de ouders verteld worden en aan de omwonenden. Wij horen niks. Dat klopt toch niet? Wij hebben ook nooit wat gemerkt. Wij zitten hier in crisis, die jongste broer bezorgt 's avonds shoarma uit de slagerij. De enige keer dat hier mannen met lange baarden komen is tijdens de ramadan, als er geld wordt ingezameld om vlees te kopen en te doneren aan de armen. Ze zeggen dat Raoul en Nasser een aanslag wilden plegen. Waarmee? Met gehaktballen?'Volgens een bron bij de Surinaamse Justitie vielen de mannen op, omdat zij zich niet als de doorsnee Surinaamse moslims gedroegen ('gemoedelijk, vriendelijk, kunnen goed tegen een grapje') en er in gesprekken soms een 'te fanatieke, naar radicaal neigende mening op na hielden'.

Oudste verdachte Raoul heeft een relatie met een dochter van de Surinaamse politicus en parlementariër Ronnie Brunswijk. Ook zij werd zondag opgepakt, maar kort daarna weer vrijgelaten, omdat ze er niets mee te maken zou hebben.

(Red. De Surinaamse Krant/Het Laatste Nieuws/AD/ANP)

1 comments:

  1. Die blanke mensen waren van de Amerikaanse inlichtingsdienst.( laat ik het zo zeggen )

    BeantwoordenVerwijderen