vrijdag 7 juli 2017

IAmGold/Rosebel sluit 2016 af met nettowinst van 24.7 miljoen Amerikaanse Dollar

De directe bijdrage van het Canadese IAmGold aan de Staat in 2016 bedraagt US$ 46 miljoen


IAmGold/Rosebel Gold Mines NV heeft het boekjaar 2016 afgesloten met een nettowinst van US$ 24.7 miljoen. Gunstige goudprijzen, een hogere productie, strakke maatregelen, grote inzet van de arbeiders, dalende brandstofprijzen en verlaagde productiekosten hebben ervoor gezorgd dat de multinational veel betere resultaten heeft neergezet dan in 2015. In dat jaar had het bedrijf voor het eerst verlies geleden, meer dan US$ 6 miljoen. 

Rosebel heeft gisteren in de Royall Ballroom van Torarica de financiële resultaten van 2016 gepresenteerd, a,ldus Starnieuws vandaag, vrijdag 7 juli 2017.

Rosebel heeft 311.808 ounces (rond de 10 ton) aan goud geproduceerd, ruim 10.000 ounces (322 kilo) meer dan in 2015. De totale omzet bedraagt US$ 369,7 miljoen. De winst na aftrek van de productiekosten (royalty's bijgerekend) belastingen en investeringen bedraagt US$ 24.7 miljoen. De directe bijdrage aan de overheid is US$ 46 miljoen. Daarvan is 24.6 miljoen bestemd voor royalty's, 12.6 miljoen voor belastinginkomsten en 8.8 miljoen voor loonbelasting.

In 2015 was de bijdrage 7 miljoen minder.

Sharmila Jadnanansing, manager Legal and Corporate Affairs bij Rosebel, gaf aan dat de werknemers zich ondanks de grotere uitdagingen, keihard hebben ingezet om de resultaten te bereiken. Het bedrijf heeft als onderdeel van zijn bezuinigingsbeleid 10 procent van de werknemers laten gaan. Er zijn nul fatale bedrijfsongevallen genoteerd.

Rosebel heeft US$ 265 miljoen uitgegeven aan de aankoop van goederen en diensten. US$ 162 miljoen is besteed aan lokale aankopen. Daarin zijn verwerkt de kosten van energie, US$ 24 miljoen. 

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei, dat de ondernemers in de directe omgeving van de Rosebel veel meer gebruik moeten maken van de mogelijkheden die hen nu geboden is. Heel veel moet nog uit de stad en andere districten gehaald worden, zoals groenten en vlees.

Het huidige jaar loopt goed en een goede afsluiting ligt in het verschiet, geeft Jadanansing aan. Stijgende goudprijzen zijn mooi meegenomen, maar daar wordt niet op gerekend. Het bedrijf gaat ervoor zorgen dat de productiekosten laag blijven. Het concessiegebied van Rosebel is inmiddels uitgebreid met de ‘Saramacca property’, 5.000 hectare groot. Met de overheid wordt voor het nieuwe project aan een overeenkomst gewerkt waarbij de overheid voor 30 procent kan deelnemen. Ook dat vordert goed, gaf Dodson aan.

Met de vereniging van goudzoekers Makamboa is ook overeenstemming bereikt om rust te brengen. Afgesproken is dat alleen geregistreerde goudzoekers in het concessiegebied van Rosebel, op een locatie 8 kilometer verwijderd van Nieuw Koffiekamp, voor twee jaar goud mogen mijnen. Zij mogen niet dieper dan 40 meter graven. Geschat wordt dat er op deze plek ongeveer 2 ton goud te mijnen valt.

0 comments:

Een reactie plaatsen