donderdag 6 juli 2017

In Venezuela al zo'n 123 soldaten en officieren opgepakt sinds start anti-Maduro protesten

Niet iedereen binnen strijdkrachten staat achter regeringsbeleid, wat kans op burgeroorlog vergroot

(Bron foto: Reuters)

In Venezuela zijn al minstens 123 soldaten en officieren opgepakt sinds het straatprotest tegen de regering van president Nicolas Maduro in april uitbrak. De militairen worden beschuldigd van verraad, rebellie, desertie, maar ook diefstal, zo blijkt uit legerdocumenten die het persbureau Reuters kon inzien, zo bericht Reuters vandaag, donderdag 6 juli 2017.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert al maanden in politieke crisis doordat de regering, die de macht in het parlement kwijt is, weigert in te binden. Gisteren nog werd het parlement, de enige instelling die gecontroleerd wordt door de oppositie, door regeringsaanhangers bestormd. Twaalf parlementsleden raakten gewond bij de schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van president Maduro.

De lijst van gearresteerde militairen, onder hen zowel gewone soldaten als officieren uit de drie takken van het leger, toont aan dat niet iedereen binnen de strijdkrachten nog achter het regeringsbeleid staat, wat de kans op een burgeroorlog doet toenemen. Het leger van Venezuela is ongeveer 150.000 man sterk. Een dertigtal militairen is opgepakt voor desertie, veertig anderen voor rebellie, verraad of insubordinatie. De gevangenen zijn opgesloten in drie verschillende gevangenissen.

Miljoenen Venezolanen zijn getroffen door de voedseltekorten en een steeds groter wordende inflatie, het gevolg van een ongeziene economische crisis. Ook binnen het leger lijden veel manschappen honger: ze krijgen soms niet meer dan het minimumloon ter waarde van ongeveer 11 euro.

De rebellie binnen het leger komt bovenop de dreigementen van de zelfverklaarde rebellerende politieagent en actiefilmster Oscar Perez, die vorige week met een helikopter granaten op het dak van het Grondwettelijk Hof gooide. Dinsdag uitte hij in een nieuwe video opnieuw dreigementen aan het adres van Maduro, eraan toevoegend dat een deel van het leger tegen de regering is.

 

Volgens Maduro is hij het slachtoffer van een 'gewapende opstand' die georkestreerd wordt vanuit de VS met als enige doel het innemen van de oliebronnen van het land.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen