maandag 10 juli 2017

Internationaal Strafhof wil vervolging legercommandant Colombia

Juan Pablo Rodriguez en zo'n 25 andere officieren verdacht van executie ruim 1.200 burgers


De hoofdofficier van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag stelt in een rapport, dat 23 generaals en zes korporaals, waaronder de commandant van het Colombiaanse leger, moeten worden vervolgd voor de executie van meer dan 1.200 burgers. Terwijl de autoriteiten van Colombia en de massamedia van Colombia voornamelijk gericht zijn op de vervolging van de 7.000 gedemobiliseerde leden van de guerrilla-groep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), is de vervolging van Colombia's militaire oorlogsmisdadigers een grotere zorg in Den Haag.

Dit betekent, dat als de normale rechtsgang rond de verdachte staatsmassamoordenaars niet naar behoren wordt uitgevoerd, de ICC hen voor oorlogsmisdaden zou kunnen aanklagen, aldus vandaag, maandag 10 juli 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports.

In het gedetailleerd verslag wordt duidelijk gemaakt op welke militaire commandanten het ICC zich richt en welke rechtszaken door het internationaal Hof worden gemonitord.

Opperbevelhebber Juan Pablo Rodriguez (zie foto - Bron: Twitter) en drie van zijn voorgangers, generaals Mario Montoya, Jaime Lasprila en Oscar Gonzales, zijn onder de beschuldigden die verdacht worden van medeplichtigheid aan een van de ergste oorlogsmisdaden die tijdens het gehele 52-jarige gewapende conflict zijn gepleegd.

Volgens de door de ICC verstrekte gegevens zouden de verdachte generaals strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor het doden van 1.228 van burgerlijke slachtoffers, die uiteindelijk als guerrilla's werden geregistreerd. Volgens het Openbaar Ministerie van Colombia werden tussen 2002 en 2010 meer dan 4.000 burgers vermoord, toen Alvaro Uribe president was.

Sommigen in het leger en veel in de gepensioneerde militaire ambtenarenvereniging Acore (Asociación de Oficiales Retirados de las Fuerzas Militares), een krachtige politieke lobby, zijn betrokken bij talrijke schandalen, naast het 'valse positieven'-schandaal, waaronder het doden van prominente presidentskandidaten. Colombia's Openbaar Ministerie heeft dossiers over oorlogsgerelateerde misdrijven gepleegd door ongeveer 24.400 (voormalige) staatsambtenaren, waaronder topambtenaren, die voor de rechter zouden moeten verschijnen voor de meer dan 8 miljoen slachtoffers van het 52-jarige gewapende conflict.

Onder degenen die geconfronteerd worden met oorlogsmisdaden is de voormalige president, de meest uitgesproken tegenstander van de vredesovereenkomst van de regering met de FARC, naar verluidt gebonden aan zowel het Medellin kartel als de AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), de paramilitaire groep die de drugshandelsroutes van drugsbaron Pablo Escobar erfde.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports)

0 comments:

Een reactie plaatsen