zondag 30 juli 2017

Kandidaat aan vooravond verkiezingen Venezuela in zijn huis doodgeschoten

Regering zet overheidsambtenaren onder zware druk om te gaan stemmenIn Venezuela is in de aanloop naar de verkiezingen van vandaag, zondag 30 juli 2017. een kandidaat doodgeschoten. Volgens een minister in de hoofdstad Caracas is het de 39-jarige advocaat José Felix Pineda, die een zetel hoopte te krijgen in de grondwetgevende vergadering die de Venezolanen kiezen. Pineda werd gisteravond in zijn huis doodgeschoten.

Volgens Venezolaanse media zijn er nog drie mensen gedood. Het zouden activisten zijn die betoogden tegen de regering en tegen de verkiezingen. In de aanloop naar de verkiezingen waren demonstraties verboden.

De oppositie boycot de verkiezingen, die worden gezien als een poging van de socialistische president Nicolá Maduro om zijn machtspositie te versterken.

Maduro bracht al vroeg zijn stem uit en maakte daar in vergelijking met de vorige verkiezingen geen media event van. Er was nauwelijks pers bij.


Over de opkomst in Venezuela is nog niet veel met zekerheid te zeggen. Sommige media melden dat hier en daar in Caracas tientallen mensen buiten het stemlokaal staan te wachten, andere zeggen dat het opvallend rustig is.

Om te voorkomen dat de opkomst heel laag zal worden heeft de regering overheidsambtenaren onder zware druk gezet om te gaan stemmen. Sommigen zijn zelfs met ontslag bedreigd als ze niet komen opdagen. Werknemers van het staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) hebben te horen gekregen dat zij hun burgerservicenummer moeten doorgeven, zodra ze hebben gestemd.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Volkskrant/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen