zondag 9 juli 2017

Katholieke kerk van Venezuela haalt stevig uit naar 'dictatuur' van Maduro

'Opgelegde wijziging Grondwet leidt tot militaire, socialistische, marxistische en communistische dictatuur'

'Regering kan geen constitutionele vergadering bijeen roepen zonder eerst een nationaal referendum te houden'


De katholieke kerk van Venezuela heeft vrijdag president Nicolás Maduro flink bekritiseerd door te stellen, dat hij probeert een 'dictatuur' op te leggen door voort te gaan met een ongewild plan om de Grondwet te herzien, aldus zaterdag  juli 2017 de Miami Herald. 

In een openbare activiteit zei aartsbisschop Diego Padron, president van de Bisschoppelijke Conferentie van Venezuela, dat het onwettig is, dat de regering meer dan 500 afgevaardigden op 30 juli gaat kiezen om de Grondwet te herschrijven. 'De Episcopale Conferentie heeft geoordeeld dat de nationale vergadering onnodig en ongemakkelijk is', zei Padron. Het parlement wordt 'met geweld opgelegd en het resultaat is de [formalisatie] van een militaire, socialistische, marxistische en communistische dictatuur'.

Padron zei, dat bij wet, de regering niet de constitutionele vergadering bijeen kan roepen zonder eerst een nationaal referendum te houden - een referendum die, zo blijkt uit peilingen, door de overheid zou worden verloren. De katholieke kerk en de socialistische regering zijn al jarenlang in gevaar, maar dit is een van de zwaarste retorieken van het religieuze instituut.

De verklaring komt als meer dan drie maanden van anti-overheidsprotesten hebben geleid tot meer dan 90 doden en honderden arrestaties.

Demonstranten eisen algemene verkiezingen en de vrijlating van politieke gevangenen te midden van een verpletterende economische crisis.

Maduro heeft gezegd, dat de constitutionele vergadering vrede zal brengen in het ontregelde Zuid-Amerikaanse land. Maar, critici zeggen dat de manier waarop de afgevaardigden worden gekozen, betekent dat de regering het lichaam met zijn aanhangers kan inpakken.

Het door de oppositie gecontroleerde congres van Venezuela heeft woensdag een op 16 juli te houden referendum goedgekeurd, waarin het land kan beslissen of het de constitutionele vergadering wil. Maar, die maatregel heeft geen steun van de Nationale Kiesraad, wat betekent, dat het grotendeels symbolisch zal zijn.

(Red. De Surinaamse Krant/Miami Herald/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen