zaterdag 22 juli 2017

Mercosur-lidstaten dringen er bij president Maduro op aan situatie niet te laten verergeren in Venezuela

Sommige landen in regio zien liever meer directe en krachtige kritiek richting Venezuela

(Bron foto: Foto: LA NACION / Marcelo Aguilar López)

De Latijns-Amerikaanse buren van Venezuela dringen er bij president Nicolas Maduro op aan zich te onthouden van acties die de politieke crisis van het land zouden kunnen verergeren, een teleurstellende oproep volgens sommige regionale overheden die voorstander zijn van een meer directe en krachtige kritiek. Mercosur, het grootste handelsblok van Zuid-Amerika, riep de regering en oppositie op 'om geen initiatief uit te voeren die de toekomstige Venezolaanse samenleving zou kunnen verdelen of institutionele conflicten verergeren', in een gezamenlijk verklaring die vrijdag 21 juli 2017, aan het einde van een top in Mendoza, Argentinië, werd uitgegeven:


Bij de lidstaten Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay sloten zich aan Chili, Colombia, Guyana en Mexico bij ondertekening van de verklaring. Internationale veroordeling van het plan van de Maduro-regering om de Grondwet te herzien om zijn machtspositie te handhaven wordt luider, nu de VS heeft aangekondigd, dat het sancties aan Venezolaanse ambtenaren oplegt als Maduro doorgaat met zijn plan.

Mercosur heeft zichzelf opgeworpen om een dialoog tussen de regering en de oppositie op gang te brengen.


De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Faurie, zei dat Mercosur geen economische sancties oplegt, zoals het stopzetten van de uitvoer van rundvlees naar Venezuela, omdat geen lid van het handelsblok wil bijdragen aan het lijden van Venezolanen die de economische crisis en het endemische voedseltekort nog steeds moeten doorstaan.

Sommige leden van Mercosur hadden gehoopt op een sterker geformuleerde verklaring en hadden geopperd, dat het specifiek de constituerende stem had moeten vermelden. Maar, politieke verschillen hebben vaak de groep gemarkeerd en het meer linkse Uruguay is altijd voorzichtig geweest om de Venezolaanse regering direct te bekritiseren.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Aloysio Nunes Ferreira ,zei dat de verklaring betrekking heeft op de constituerende vergadering. 'Wat is meer positief voor de Venezolaanse democratie - een verklaring waarin niet alles gezegd wordt, maar dat de handtekeningen heeft van alle landen of helemaal geen verklaring?', zei Nunes, samen met zijn Argentijnse collega op een persconferentie in Mendoza. 'De zinnen zijn er en dat is waarom ik ondertekende.'

(Red. De Surinaamse Krant/Bloomberg)

0 comments:

Een reactie plaatsen