vrijdag 14 juli 2017

Milieuorganisatie Greenpeace Chili slaat alarm over afbreken enorme ijsberg in Antarctica

'Met deze ontmanteling bevindt Antarctica zich in situatie van verhoogde kwetsbaarheid' 


Het afbreken van een enorme ijsberg, die een miljard ton weegt, zorgde gisteren voor alarm in de milieuorganisatie Greenpeace Chili. De milieuorganisatie beschouwt de klimaatcrisis van de planeet vanaf nu als zeer ernstig. De ijsberg meet 5.800 vierkante kilometer, en hoewel het veel weegt, vormt het geen gevaar voor een stijging van de zeespiegel, omdat het al maanden geleden in het water was toen het zijn afscheiding begon. Dit bericht Prensa Latina donderdag 13 juli 2017.Greenpeace-Chili zei in een verklaring, dat, hoewel de exacte oorzaken niet duidelijk zijn, 'met deze ontmanteling Antarctica zich in een situatie van verhoogde kwetsbaarheid zal bevinden'. 'In dit proces kunnen de globale effecten van klimaatverandering niet uitgesloten worden. Wat er in het witte continent gebeurt, wordt gezien als een vroegtijdige waarschuwing ', zei Greenpeace Chili over de impact die de stijging van temperatuur op de planeet heeft.


Matías Asun, nationaal directeur van Greenpeace, zei dat de gevolgen van deze enorme ontmanteling erop wijzen, dat het Antarctica in een situatie van toenemende kwetsbaarheid brengt met betrekking tot toekomstige afscheidingen. 'Dat komt door de temperatuur van de wind. De winden in dit deel van Antarctica zijn warmer. In feite is de temperatuur in deze regio de afgelopen 50 jaar verhoogd met drie graden', waarschuwt hij. 'Wat begon als een breuk in het noordelijke deel van de Antarctische Larsen C, werd tot een diepe en uitgebreide breuk getransformeerd die eindigde in een van de meest gigantische aardverschuivingen waarover geregistreerd is.' 

Volgens de wetenschappers is deze ijsberg een van de grootste tien die zijn geregistreerd. Om een ​​idee te krijgen van zijn omvang, komt het oppervlak overeen met een derde van de Metropool Regio Santiago (15.403 vierkante kilometer). 'Wat er in Antarctica gebeurt is een nieuwe alert om de voorwaarden van de overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering te verdiepen en te voldoen,' aldus Asun. 'Geen tijd om te verliezen, en daarom moeten regeringen dringend handelen om de globale effecten van klimaatverandering te stoppen. De wereld zou de stap moeten zetten naar het gebruik van hernieuwbare energie en stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen.' (Red. De  Surinaams Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen