zaterdag 29 juli 2017

Minister Benschop: 'Stafdorp Moengo wordt door militairen bewaakt in opdracht hoogste gezag'

'We gaan niet zomaar mensen toelaten zodat het een losbandigheid wordt'


Minister Ronni Benschop van Defensie heeft gisteren in De Nationale Assemblee gezegd, dat stafdorp Moengo door militairen wordt bewaakt in opdracht van het hoogste gezag in het land. 'We gaan niet zomaar mensen toelaten zodat het een losbandigheid wordt. Het is geen kwestie van dat militairen de supervisie hebben. Als wij ergens beveiligen, dan beveiligen wij het. Dan heeft niemand toegang. De situatie is onder controle. Er is niks aan de hand', zei Benschop, aldus vandaag, zaterdag 29 juli 2017, Starnieuws. 

Het gebied rond stafdorp Moengo is afgezet. De concessie is door Alcoa overgedragen aan de regering. ABOP-Assembleelid Ronnie Brunswijk maakte er melding van dat iedereen toegang geweigerd wordt. Er zijn borden aangebracht et de tekst 'verboden toegang en militair terrein'. De gemeenschap van Moengo is opgeschrikt door de situatie. Sporters die daar jarenlang trainden, is de toegang ontzegd.

Luister en kijk vanaf 1:50:00De ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) en Regilio Dodson (Natuurlijke Hulpbronnen) kwamen ook aan het woord. Dikan zei, dat er een bespreking is gehouden met de districtscommissaris van Marowijne. Hij merkte op dat het een nieuwe maatregel is. De rijexamens die in het afgezette gebied gehouden worden, hebben normaal voortgang gehad. Daarna zijn de barricades weer geplaatst. De bewindsman deelde mee dat er ook is ingebroken. De politie is ingeschakeld om onderzoek te verrichten.

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft het beheer over het gebied. Alcoa heeft het gebied overgedragen aan het ministerie. Het Nationaal Leger is door de president ingeschakeld om het gebied te bewaken. De acties zijn gericht om te voorkomen dat er occupatie zal plaatsvinden. De militairen moeten ervoor zorgen dat er geen oneigenlijke zaken daar plaatsvinden. Het is een voorlopige maatregel.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft de regering gevraagd om de overdrachtsstukken naar het parlement te sturen.

0 comments:

Een reactie plaatsen