maandag 24 juli 2017

Minister Welzijn: 'De prijzen in de winkels zijn niet zo eenvoudig te volgen'

Prijscontrole zorgpunt voor ministerie van Handel, Industrie en Toerisme

Economische Controledienst controleert met name de door regering vastgestelde basisgoederen


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft toegegeven, dat prijscontrole een zorgpunt is. Tijdens de begrotingsbehandeling van afgelopen week in De Nationale Assemblee zijn veel vragen gesteld door Assembleeleden over prijscontrole. 'De prijzen in de winkels zijn niet zo eenvoudig te volgen', zei de minister, aldus Starnieuws vandaag, maandag 24 juli 2017.

De Economische Controledienst (ECD) van het ministerie concentreert zich wel op de prijzen van de basisgoederen. De prijsvorming van deze goederen is duidelijk, zegt Welzijn. Er zijn basisgoederen waarvoor vrijstelling van invoerrechten wordt verleend door tussenkomst van het ministerie van Financiën en Handel, Industrie en Toerisme. Tot de centen af kan worden nagegaan in hoeverre de winkelier de prijzen van die goederen volgens het prijsbeleid hanteert.

De ambtenaren van de ECD voeren controlewerkzaamheden uit over het gehele grondgebied van Suriname. Hierbij wordt op verschillende zaken gelet, waaronder prijsopdrijving, hamsteren van goederen, het verkopen van producten zonder een duidelijke prijsaanduiding, het verkopen van smokkelwaar en ten verkoop aanbieden van vervallen producten. Deze zijn de meest voorkomende overtredingen, aldus de minister.

Er worden maatregelen getroffen door de ECD bij onregelmatigheden. In het ergste geval wordt de vergunning in beslag genomen en het bedrijf onmiddellijk gesloten. Volgens een schema worden de winkels regulier elke twee maanden gecontroleerd. Wanneer er incidenten worden aangemeld, rukt de ECD onmiddellijk uit, stelde de bewindsman.

0 comments:

Een reactie plaatsen