dinsdag 25 juli 2017

Ministerie van Justitie en Politie bevestigt arrestaties op verdenking van terrorisme

Op verschillende adressen in Paramaribo arrestaties verricht

- Tenminste twee verdachten - van Surinaamse afkomst - bezitten Nederlandse nationaliteit 
Amerikaanse ambassadeur in Paramaribo zou beoogd doelwit zijn van IS-terroristen...


Het ministerie van Justitie en Politie bevestigt in een vanmiddag, dinsdag 25 juli 2017, uitgegeven persbericht, aldus Starnieuws, dat zondag op verschillende adressen in Paramaribo arrestaties zijn verricht. De arrestanten worden verdacht van terroristische activiteiten. Het is volgens het bericht niet zo dat een ambassade in het land gevaar zou lopen. De verklaring: 

'Naar aanleiding van informatie van de inlichtingendiensten en getuigenverklaringen, zijn zondag 23 juli 2017 arrestaties verricht op verschillende adressen in Paramaribo. Zoals de informatie luidt, zouden deze verdachten activiteiten ontplooien, die in strijd zijn met handelingen die zijn opgesomd in het Wetboek van Strafrecht, met betrekking tot terrorisme. 

Onder deze verdachten, zijn er tenminste twee personen die de Nederlandse nationaliteit bezitten. 

Voorts is het voor de duidelijkheid juist te vermelden dat de acties ondernomen in Suriname niet zijn ingegeven op basis van verkregen informatie van enige buitenlandse dienst of land. Tot nu toe zijn ook uit feiten en omstandigheden en onderzoek vooralsnog niet gebleken dat de verdachten een gevaar zouden zijn geweest voor een missie of ambassade hier te lande gevestigd. 

Het Ministerie van Justitie en Politie doet daarom een beroep op iedere rechtgeaarde Surinamer om de daarvoor verantwoordelijke diensten de tijd en de ruimte te geven om hun werk in alle rust te doen en alle speculaties achterwege te laten die zouden kunnen zorgen voor onnodige onrust in onze samenleving. 

Door het Ministerie van Juspol zal te zijner tijd meer informatie worden verstrekt.Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de aanhoudingen en onderzoekt momenteel de zaak, aldus Nederlandse media, waaronder het AD.

Het departement reageerde op berichtgeving van gisteren in de lokale krant De West (zie hierna), zo bericht De Telegraaf. Die meldde dat de Amerikaanse ambassadeur in Paramaribo beoogd doelwit zou zijn van IS-terroristen. Ook schreef de krant, dat de Amerikaanse diensten de Surinaamse autoriteiten hadden ingelicht en naar Suriname waren afgereisd.

Betrouwbare bronnen melden aan de NOS, dat de arrestanten Nederlanders van Surinaamse afkomst zijn en dat er 'een harde link' is met de Amerikaanse ambassade.(Red. De Surinaamse Krant/AD/Starnieuws/De Telegraaf/De West)

0 comments:

Een reactie plaatsen