dinsdag 4 juli 2017

Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wil vier waterwetten vóór eind augustus in kannen en kruiken hebben.

Minister Dodson: 'We willen nu de daad bij het woord voegen'


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen streeft ernaar om vier waterwetten vóór eind augustus af te hebben. 'We willen nu de daad bij het woord voegen', zei minister Regilio Dodson gisteren tijdens het seminar ‘Drinkwater’in het IGSR-gebouw (Institute for Graduate Studies and Research) op het Universiteitscomplex, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 juli 2017.

Het was de laatste bijeenkomst van drie om te komen tot een integraal waterbeheerplan. Daarvoor is de totstandkoming van de Wet voor toezicht op Drinkwaterkwaliteit, de Wet voor Grondwaterbeschermingsgebieden, de Grondwaterwet en de Wet om te komen tot een Waterautoriteit belangrijk. Er zijn de afgelopen periode consultatie- en informatiebijeenkomsten geweest met belanghebbenden.

De bewindsman noemt als grootste zorgpunt, dat de betrokkenen de hoop hadden verloren. Dat kwam, omdat er al jaren gesproken wordt over de waterwetten, maar de invoering uitblijft. De minister heeft dit erkend en zegt dat het ministerie er werk van zal maken om de wetten snel in het parlement te krijgen.

De wetten hebben niet alleen te maken met de bescherming van gebieden voor waterwinning, maar ook met de beschikbaarheid en het efficiënt gebruik van water. Ze zijn ook belangrijk, omdat de regering water tot exportproduct wil maken.

Dodson vertelt, dat het ministerie dagelijks personen over de vloer krijgt die een waterbron wensen of een waterbedrijf willen opzetten. Hij zegt dat regulering hiervan belangrijk is, maar dit kan nog niet adequaat, omdat de wetten er niet zijn. De waterautoriteit zal bestaan uit een team van deskundigen en zal erop moeten toezien dat de drinkwatervoorziening gegarandeerd blijft en de visie over het waterbeheersingplan wordt uitgevoerd.

0 comments:

Een reactie plaatsen