maandag 24 juli 2017

Ministers Pengel en Dodson: 'Er is niks aan de hand met het SWM-leidingwater'

Geruchten/'fake news' over verontreinigd drinkwater blijven rondzoemen op social media

NDP-fractieleider Misiekaba wil betere controle op social media


De ministers van Volksgezondheid Patrick Pengel en Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen hebben vanmorgen, maandag 24 juli 2017, in De Nationale Assemblee benadrukt dat er niks aan de hand is met het leidingwater van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat heel weekend nieuwe berichten via social media circuleerden, zo schrijft Starnieuws. 

NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat nagegaan moet worden hoe social media onder controle kan worden gehouden. Hij betoogde dat het niet door de beugel kan, dat er steeds kwaadaardige berichten verspreid worden via social media. Er moet paal en perk hiertegen worden gesteld. Minister Dodson ondersteunde Misiekaba en zei dat de Raad van Ministers zich spoedig over deze kwestie zal buigen.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zei, dat er standaardprocedures moeten komen om bij breuken in de waterleidingnet de buurten op de hoogte hiervan te stellen wanneer er verontreiniging plaatsvindt.

Pengel legde uit, dat er klachten waren in Moengo. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft onderzoek hiernaar gedaan. De laboratoriumuitslagen gaven aan, dat er een kleurafwijking was, maar dat het veilig is om het water te drinken. Dit probleem is intussen verholpen. Hierna zijn er watermonsters genomen in Paramaribo en Wanica. Er zijn geen afwijkingen gevonden.

Dodson gaf te kennen, dat er genoeg systemen zijn ingebouwd door de SWM om in te spelen wanneer er contaminatie plaatsvindt. Soms zijn er leidingbreuken door graafwerk. Beide ministers benadrukten met klem dat het drinkwater veilig is.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons vroeg om de voorlichting naar de samenleving toe vanuit de overheid te intensiveren.

Ter informatie:


0 comments:

Een reactie plaatsen