donderdag 20 juli 2017

Munduruku inheemsen bezetten bouwplaats São Manoel Waterkrachtcentrale in Braziliaans Amazonegebied

'Onze heilige plaatsen zijn geschonden en vernietigd, onze voorouders huilen ... '
Sinds zondagochtend hebben tweehonderd leden van de Munduruku inheemse stam in Brazilië de bouwplaats van de São Manoel Waterkrachtcentrale bezet, in het Amazonegebied, zo bericht woensdag 19 juli 2017 de  Rio Times Online

De groep eist dat de beheerders van de bouwplaats de culturele en spirituele plaatsen van de stam respecteren, die volgens hen op de bouwplaats liggen. 'Onze heilige plaatsen, zoals de Sete Quedas waterval en begraafplaatsen, zijn geschonden en vernietigd', aldus een brief die door de stam is vrijgegeven. 'Onze voorouders huilen ... De Teles Pires en Tapajós rivieren zijn aan het sterven. Onze rechten, gegarandeerd door de federale Grondwet, die tot stand kwamen ​​nadat veel inheemse bloed werd vergoten, worden geschonden.'


Volgens de demonstranten zullen ze de bouwwerkzaamheden blijven stilleggen totdat de formele afbakening van hun inheems land is voltooid en de urnen die tijdens de bouwwerkzaamheden verdwenen zijn, worden teruggegeven. De groep zegt, dat de urnen met de botten van hun voorouders die werden gestolen uit de bodem, als heilig worden beschouwd en eisen dat de bij de bouw betrokken bouwbedrijven de urnen begraven in het inheemse gebied waar niet-inheemsen geen toegang hebben, en in aanwezigheid van sjamanen.

'Ik ben diep verdrietig om de vernietiging van onze heilige plaatsen te zien. Wij vrouwen moeten grote kracht hebben om de pijnen die we hier voelen te genezen', zei Maria Leusa Kabá Munduruku, een van de belangrijkste leiders van de actiebezetting, aldus de non-gouvernementele organisatie Amazon Watch.

Volgens Greenpeace wordt verwacht, dat het project een deel van het gebied van Sawré Muybu onder water zet, waar vier dorpen en andere heilige plaatsen van de Munduruku-bevolking zijn gelegen. 'Gezien het feit dat waterkrachtdammen momenteel de belangrijkste bedreigingen zijn voor de inheemse territoria in het Amazonegebied, is de actie van de betrokken stam ongetwijfeld een belangrijke bijdrage voor een transparante milieuvergunningsproces en het behoud van ecosystemen en respect voor de mensenrechten', zegt Danicley de Aguiar van de Greenpeace Amazone campagne.

(Red. De Surinaamse Krant/Rio Times)

0 comments:

Een reactie plaatsen