dinsdag 25 juli 2017

'Niet naar Sardjoe luisteren, maar MoU van Staat Suriname/Alcoa zelf lezen'

Energiedeskundige Ajodhia: 'Memorandum of Understanding een ramp voor Suriname'


'Nadat de Afobaka waterkrachtcentrale aan de Staat Suriname is overgedragen in 2019, zal deze door een staatsonderneming worden beheerd en gerund. De stuwdam komt niet in particuliere handen zoals hardnekkige geluiden al geruime tijd willen doen geloven. Het is onmogelijk dat een particulier de dam in handen krijgt, omdat de eerder door het parlement aangenomen Energiewet dat verbiedt.'

Dat zei Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële commissie die met Alcoa/Suralco onderhandelde, zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC.


Volgens Sardjoe hebben Alcoa en de presidentiële onderhandelingscommissie uitgerekend dat er ongeveer 3,3 miljard Amerikaanse dollar geïnvesteerd zal worden in de bauxietsector in West-Suriname. Aangezien Suriname dit bedrag niet zelf kan ophoesten, zullen waarschijnlijk Alcoa en andere partners dit bedrag op tafel moeten zetten. De afgelopen periode is door de regering, volgens Sardjoe, een naamloze vennootschap opgericht die het beheer krijgt over de dam. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen krijgt 98 procent van de aandelen en de Surinaamse Postspaarbank 2 procent.

Criticus en energiedeskundige Viren Ajodhia blijft erbij, dat de intentieverklaring (MoU, Memorandum of Understanding)) uit 2015 een ramp is voor Suriname.

Hij adviseert  maandag 24 juli 2017 in het Dagblad Suriname, de samenleving om liever zelf deze intentieverklaring te lezen om de juistheid van de afspraken te toetsen.'De samenleving hoeft niet naar Sardjoe, de regering of zelf naar mij te luisteren. Alles staat zwart op wit in de intentieverklaring', zegt de energiedeskundige.

Een consequentie van de intentieverklaring is dat Suriname de komende jaren geen nieuwe bauxietindustrie zal kunnen ontwikkelen, omdat de haalbaarheidsstudie van Alcoa het Bakhuyigebied uitsluit voor concurrenten. Ajodhia heeft eerder vaker gesteld dat de bauxietreserves in Bakhuis substantieel zijn en bij hogere aluminiumprijzen in de toekomst van grote strategische waarde kunnen zijn. Daarnaast kan Suriname niet beschikken over de Afobakacentrale. Berekend kan worden dat Alcoa tot 2019 ongeveer 200 miljoen winst zal maken door de verkoop van Afobakastroom.

Sardjoe ergert zich eraan dat mensen die willen investeren in het land, worden gekruisigd. Hij benadrukt dat honderd jaar is samengewerkt met Alcoa. Er is met geen enkele multinational zolang gewerkt, toch is er wantrouwen en wordt Alcoa als een boef gezien.

0 comments:

Een reactie plaatsen