zaterdag 22 juli 2017

Nieuwe corridor in noordwest Colombia om bedreigde brilbeer te beschermen

Als enige beersoort in Zuid-Amerika komt brilbeer in toenemende mate in conflict met mensen


Een provinciaal bestuur heeft de creatie van een nieuwe milieucorridor in noordwest Colombia goedgekeurd om de bedreigde brilbeer te beschermen. De biologische corridor wordt gecreëerd in de zuidoostelijke en westelijke regio van de provincie Antioquia. Dit initiatief heeft tot doel het ecosysteem van de beer te herstellen, evenals de bedreigde soort en de habitat ervan te beschermen, te monitoren en te volgen, aldus de nieuwswebsite Colombia Reports vrijdag 21 juli 2017.

Marcela Ruiz van Corporación Gaia heeft zeven jaar onderzoek gedaan naar de brilbeer. Ruiz zei in El Colombiano, dat de inspanning belangrijk is, omdat de beer zeer kwetsbaar is voor menselijke ingrepen op zijn grondgebied en voor de biodiversiteit.

Antioquia Congreslid Ana Ligia vertelde El Colombiano, dat overheids en particuliere entiteiten samen zullen werken om de uitbreiding van menselijke activiteiten als landbouw en veehouderij in het leefgebied van de beer te voorkomen.

De brilbeer is een groot dier dat tot 340 pond weegt en staand bijna 1.80 meter hoog is. Bovendien heeft de mannelijke beer een groot grondgebied nodig om voedsel te zoeken, waaronder fruit en delen van verschillende planten, naast insecten, kleine knaagdieren en vogels.


Als de enige beersoort in Zuid-Amerika komt de brilbeer in toenemende mate in conflict met mensen als gevolg van de uitbreiding van landbouwgronden naar de dichte oerwouden van de Andes. Een van de belangrijkste bedreigingen voor de beer zijn boeren die het grote zoogdier beschouwen als een bedreiging voor gewassen en vee.

Volgens de IUCN is 'de grootste bedreiging voor de Andesbeer het verlies van habitat door de uitbreiding van landbouw, veeteelt, de mijnbouw, de olie exploratie en aanleg van wegen. Met een afnemende en meer gefragmenteerde habitat vernielen Andesberen steeds meer gewassen en doden vee, waardoor er meer vergelding optreedt en illegale jacht.'
Milieu-onderzoeker Valeria Ramirez schat dat zo veel als 10 beren per jaar door mensen in Colombia worden gedood. Met de opdracht om de brilbeer in Antioquia te beschermen, zal de provincie het jaarlijkse Brilbeer Festival, dat op 29 juli in de gemeente Tamesis wordt gehouden, institutionaliseren om de lokale gemeenschap te informeren over de nieuwe biologische corridor.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen