dinsdag 11 juli 2017

Nieuwe vissoort in Braziliaanse Orinoco Rivier vernoemd naar Ierse zangeres en songwriter Enya

In 1988 bracht Enya de single 'Orinoco Flow' uit

(Bron foto: Oregon State University)

In 1988 bracht de Ierse zangeres en songwriter Enya de single 'Orinoco Flow' uit van haar tweede studio-album, dat een internationale hit werd, een Grammy Award-nominatie won en haar hielp met de start van een succesvolle carrière. Nu heeft een team wetenschappers een nieuwe vissoort in de Orinoco Rivier naar de song vernoemd, aldus maandag 10 juli 2017 Phys.org.

'Leporinus enyae is een mooie kleine vis', zei Michael Burns, een promovendus aan de Amerikaanse Oregon State University en doctoraal kandidaat en hoofdauteur van het artikel waarin nieuwe soorten worden beschreven, evenals een andere van de Xingu Rivier in Brazilië.

Het werd deze week gepubliceerd in het tijdschrift Neotropical Ichthyology door onderzoekers van de Oregon State University en Brazilië. 'Wanneer we in het laboratorium bij Oregon State aan het werk waren met de vissen, speelde Ben Frable altijd 'Orinoco Flow' af', zegt Burns, verwijzend naar een andere afgestudeerde student in het lab. 'Ik hoorde het lied zo vaak in het lab, dat het vast zat in mijn hoofd', zei co-auteur Marcus Chatfield.


'Toen begon ik bewust naar het nummer te luisteren terwijl ik de afmetingen van soorten vastlegde. Toen het tijd begon te worden om namen te kiezen, voelde het gewoon goed om deze nieuwe mooie vis uit de Orinoco te noemen naar de artiest die dat mooie lied schreef.' 'We zijn ook grote fans van haar muziek', voegde mede-auteur Brian Sidlauskas toe, de curator van vissen aan de Oregon State University en een amateur-bespeler van de Keltische harp.

De tweede pas ontdekte vis is genoemd Leporinus villasboasorum, ter ere van de pionierspogingen van de broers Orlando, Cláudio en Leonardo Villas-Böas, een halve eeuw geleden om de biodiversiteit van de Xingu-rivier en de rechten van inheemse volkeren daar te beschermen.

Lees meer op: https://phys.org/news/2017-07-scientists-species-fish-orinoco-region.html#jCp

(Red. De Surinaamse Krant/Phys.org)

0 comments:

Een reactie plaatsen