zaterdag 29 juli 2017

Nog geen strafrechtelijk onderzoek naar miljoenenfraude Belastingdienst

'Regering wist veel eerder wat bij Belastingdienst gebeurde, maar hield de hand boven het hoofd van fraudeurs'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt het frappant, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financien enkele dagen geleden ‘zoveel lawaai heeft gemaakt’ over een miljoenenfraude bij de Belastingdienst, terwijl tot woensdag geen enkele klacht hiertoe was ingediend bij de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname. Dit meldt vrijdag 28 juli 2017 het Dagblad Suriname.

Er is minimaal Srd 5 miljoen achterover gedrukt door medewerkers van de Belastingdienst. Deze fraude heeft plaatsgevonden van januari 2015 tot april 2016. Diverse personeelsleden worden ervan verdacht bewust gemanipuleerd te hebben met innings- en betaalprocessen van het ontvangkantoor der directe belastingen. Ook is er geknoeid met opgeslagen ontvangst- en betaalgegevens in de geautomatiseerde bestanden van de Belastingdienst.

Gajadien benadrukte donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in de De Nationale Assemblee, dat deze kwestie niet eens aan de orde zou worden gesteld indien bedrijven de Staat niet voor de rechter hadden gesleept. 'De regering wist veel eerder wat precies bij de Belastingdienst gebeurde, maar men hield de hand boven het hoofd van deze fraudeurs, alleen maar om de zaak niet naar buiten te laten lekken. Dat is het corruptie faciliterend beleid waarover ik het steeds heb. Zolang dat niet wordt veranderd, kan je alles in het parlement beloven. Maar, praatjes vullen geen gaatjes', aldus Gajadien.

Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de vaste parlementaire commissie van Financiën, stelde in reactie, dat alle personeelsleden die op voornoemde afdeling van de Belastingdienst werkzaam waren, ondertussen van hun posten zijn verwijderd. Hij ondersteunde Gajadien in zijn oproep dat indien de klacht bij Fraude niet is ingediend, deze zo snel als mogelijk moet worden gedaan.

0 comments:

Een reactie plaatsen