dinsdag 4 juli 2017

Onder dwang gesteriliseerde vrouwen in Peru protesteren tegen mogelijk pardon voor oud-president Alberto Fujimori

'Er mag nooit vergeving komen voor de regering die ons tussen 1995 en 2000 steriliseerde'

(Bron foto's: EFE/Ernesto Arias)

Een groep vrouwen die onder dwang werd gesteriliseerd tijdens de regering van voormalig president Alberto Fujimori, protesteerde gisteren tegen de mogelijkheid dat hij door de huidige Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski wordt gepardonneerd, aldus vandaag, dinsdag 4 juli 2017, de Latin American Herald Tribune. 

De presidente van de Associatie van Vrouwen Getroffen door Gedwongen Sterilisaties, Ruth Zuñiga Caceres, zei dat ze protesteren 'zodat er nooit een vergeving komt voor de regering die ons tussen 1995 en 2000 steriliseerde', een verwijzing naar de tweede regeertermijn van Fujimori.

De voormalig president werd tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, maar Kuczynski zei onlangs, dat hij een humanitaire vergeving voor Fujimori kon overwegen.


Een groep sterilisatie slachtoffers, samen met feministische- en mensenrechtenorganisaties, verzamelde zich gisteren bij het hoofdkantoor van de Diplomatieke Academie van Peru, waar de 163e zittingsperiode van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) in Lima werd gehouden.

De bedoeling van de groep was om aandacht te krijgen in oktober bij de IACHR-vergadering in Uruguay, om het lot van deze slachtoffers uit te leggen. Zuñiga vertelde de pers, dat de slachtoffers van gedwongen sterilisatie 300.000 vrouwen en 200.000 mannen landelijk omvatten, die 20 jaar later nog steeds geen gerechtigdheid hebben ervaren, noch hebben ze vergoeding ontvangen. Zuñiga vroeg om 'rechtvaardigheid en vergoeding voor de vrouwelijke slachtoffers die zijn gesteriliseerd, en dat de overheid erkent wat er gebeurd is en een noodcentrum aanbiedt om de langzame gevolgen van de operatie te behandelen'.Rechtszaken tegen de gedwongen sterilisatie van boerenvrouwen werden aangespannen ten tijde van de tweede regering van oud-president Alberto Fujimori in 2000, maar het bureau van het Peruviaanse Openbaar Ministerie heeft nog steeds geweigerd een onderzoek te openen tegen de voormalige president of tegen zijn toenmalige ministers van Gezondheidszorg voor strafzaken in 77 van de gevallen.

De beschuldigingen omvatten gevallen van vrouwen die zijn gestorven als gevolg van complicaties of een gebrek aan zorg na de operaties, evenals tegen de methoden van druk en misinformatie die medisch personeel naar verluidt gebruikte om ze te steriliseren, om het quotum te bereiken, vermoedelijk door de regering ingesteld.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald Tribune)

0 comments:

Een reactie plaatsen