vrijdag 21 juli 2017

'Op dit moment staat regering niet toe dat een Nederlandse ambassadeur wordt toegelaten'

Reden niet toelaten Nederlandse ambassadeur Van Leeuwen vanwege aanhoudende bemoeienis Nederland in Surinames interne aangelegenheden


'Op dit moment zal de regering niet toestaan dat er een Nederlandse vertegenwoordiging in de vorm van een ambassadeur wordt toegelaten.' Zo reageerde minister van Buitenlandse Zaken Yildiz Pollack-Beighle vrijdagmiddag 21 juli 2017 in De Nationale Assemblee op vragen van parlementariërs. Onder andere ABOP-Assembleelid Marinus Bee wilde weten wat de reden is dat de regering de agrément-verlening aan Anne van Leeuwen als nieuwe ambassadeur van Nederland in Suriname heeft ingetrokken. Hij wilde ook geïnformeerd worden of een dergelijke actie normaal is binnen de diplomatie, zo schrijft de Ware Tijd.

De bewindsvrouwe stelde, dat de regering agrément-verlening voor een nieuwe Nederlandse ambassadeur op dit moment als 'niet opportuun' acht. Ze voegde er aan toe, dat het proces om toestemming te geven aan een buitenlandse vertegenwoordiger geheel gelegen is in handen van het land dat de diplomaat moet ontvangen, in dit geval Suriname.

Luister en kijk vanaf 1:48:28Beighle benadrukte, dat het ministerie in Suriname de waker is van de diplomatie. Het parlement mag er derhalve op rekenen, dat haar departement nimmer tegen de diplomatie zal handelen. 'Wat we doen is altijd in context met de vigerende regels die bestaan in het internationaal verkeer.'

Donderdag werd bekend, dat de regering op 28 juni, een week nadat agrément was verleend aan Van Leeuwen om als vertegenwoordiger van de Nederlandse staat naar Suriname te komen, deze had ingetrokken. De intrekking vond uitgerekend plaats op de dag nadat de diplomaat door koning Willem-Alexander was beëdigd en op de dag dat het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 20 jaar eiste tegen Desi Bouterse, hoofdverdachte in het Decembermoordenproces.

In regeringskringen wordt gesproken over een toevallige samenloop van omstandigheden. De intrekking heeft niets van doen met het strafproces, maar met aanhoudende bemoeienis van Nederland in Surinames interne aangelegenheden.

1 comments:

 1. Het eeuwigdurend onethisch geklungel, door Suriname.......met de handhaving van WET en RECHT leidt in feite tot zulke onbegrijpelijke omstandigheden .
  Waren de 8 Dec massamoord verdachten, tijdens de regering Venetiaan volgens de letter van de Strafrechtelijke wetgeving aangehouden en voorgeleid was dit niet zover gekomen.
  Vandaag de dag valt CORRUPTIE (waarbij de totale nationale monetaire reserve verdwijnt, en 100den miljoen uit landbegroting in privé worden ontrokken) compleet buiten de WET en RECHT's handhaving,
  De dreiging bestaat zelfs, dat deze utilisatie tot een Surinaamse FOLKLORE lijkt uit te groeien.
  De hoofdverantwoordelijke wil zulke vieze vuile was zeker niet buiten hangen !

  BeantwoordenVerwijderen