vrijdag 28 juli 2017

Openbaar Ministerie zwijgt over terreurverdachten

Verdachten blijven langer in verzekering 


De recente aanhoudingen van verdachten R.A en N.I. zijn gestoeld op de aanwezigheid van voldoende feiten en omstandigheden voor onder andere betrokkenheid bij strafbare handelingen met een terroristisch oogmerk. Dit stelt het Openbaar Ministerie (OM) in een vanmiddag, vrijdag 28 juli 2017, uitgegeven persbericht. 

De stand en de fase van dit niet alledaags strafrechtelijk onderzoek geven aanleiding vooralsnog geen verdere details te verschaffen, te meer nu door het OM eveneens beperkingen zijn gegeven in het vrije verkeer tussen de verdachten en hun raadslieden.

De rechter-commissaris heeft inmiddels de inverzekeringstelling rechtmatig getoetst. Het onderzoek wordt voortgezet, zegt het OM.

Raadsman Raoul Lobo is verbaasd over de handelwijze van de Surinaamse justitie. 'Wij hebben onze cliënten nog niet kunnen spreken en weten ook niet op grond waarvan ze vastzitten. Dat vinden wij raar', zei Lobo na de voorgeleiding tegen journalisten, aldus de NOS. 'Wij weten net zo veel als jullie: niets.' 

Hij is daarnaast verbaasd over de eerste voorgeleiding van het tweetal, donderdag. 'Daarvan zijn wij niet wij niet op de hoogte gebracht.'

Dit bericht De Telegraaf:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28788899/__Zaak__veel_onduidelijkheid__.html

Foto: ANP

Onduidelijkheid over terrorismezaak Suriname

3 uur geleden
PARAMARIBO - De twee Surinaamse Nederlanders die vastzitten op verdenking van terroristische activiteiten, zijn vrijdag voorgeleid. De Surinaamse autoriteiten hebben nog geen uitspraken gedaan over de uitkomst van die zitting. Ook de advocaten van de verdachten zeggen niet te weten of hun cliënten langer blijven vastzitten.
  Over de verdenkingen tegen de twee bestaat nog veel onduidelijkheid. Zelfs een van hun advocaten, Raoul Lobo, erkende „bitter weinig” te weten over de zaak. De mannen zitten in beperking en hadden de jurist tot vrijdag niet gesproken.
  De mannen zijn volgens lokale media broers die werkten in de islamitische slagerij van hun vader in Paramaribo. De autoriteiten brengen slechts mondjesmaat informatie naar buiten over de zaak.

  Opmerkelijk

  De advocaten reageerden verbaasd op de gang van zaken. Zo vinden ze het opmerkelijk dat hun cliënten nog in beperking zitten.
  De krant De Ware Tijd berichtte vrijdag dat een van de broers en een groepje mannen meer dan een half jaar in de gaten zijn gehouden door de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Er zouden aanwijzingen zijn dat zij probeerden om mensen te rekruteren om zich in Syrië en Irak aan te sluiten bij Islamitische Staat.
  Volgens de Surinaamse krant zou de oudste broer mogelijk een medebeheerder zijn geweest van één of meerdere chatrooms voor jihadisten. Daar zou onder meer zijn besproken hoe de grens met Syrië of Irak ongemerkt kon worden overgestoken.

  0 comments:

  Een reactie plaatsen