maandag 31 juli 2017

Opkomst omstreden verkiezingen in Venezuela lijkt extreem laag uit te vallen

Verkiezingen gepaard met rellen, waarbij volgens de autoriteiten zeven doden zijn gevallen


VS: 'Verkiezingen een schijnvertoning en een stap naar dictatorschap'


De omstreden verkiezingen in Venezuela van zondag 30 juli 2017 zijn gepaard gegaan met rellen, waarbij volgens de autoriteiten zeven doden zijn gevallen. Volgens de oppositie ligt het werkelijke dodental rond de twaalf. Een van de slachtoffers is een kandidaat die een zetel hoopte te krijgen in de Grondwetgevende vergadering die nu wordt gekozen. Hij werd zaterdagavond doodgeschoten in Caracas. De oppositie demonstreert al tegen deze verkiezingen sinds president Maduro die ruim drie maanden geleden aankondigde. Maduro laat de Venezolanen een nieuwe raad kiezen die de Grondwet moet aanpassen. De nieuwe Grondwet moet de positie en macht van de president versterken. In de aanloop naar de verkiezingen waren demonstraties verboden, maar veel oppositieleden trokken zich daar niets van aan.


De verkiezingen worden geboycot door de oppositie. De opkomst lijkt extreem laag uit te vallen. Een lage opkomst zou de legitimiteit van Maduro's nieuwe grondwet flink aantasten.

De VS heeft al gezegd dat het de verkiezingen beschouwd als een schijnvertoning en 'een stap naar dictatorschap'. De VS zal het resultaat van de verkiezingen niet accepteren, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley zondagavond.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen