donderdag 27 juli 2017

'Opleggen van beperkingen aan social media is niet waterdicht'

'Van belang is voorlichting aan de gemeenschap over verantwoord gebruik van social media'

Oud-minister Van Dijk-Silos: 'Het is mogelijk om wetgeving hierover te formuleren zonder de vrijheid van meningsuiting aan te tasten'


Robert Hahn, voorzitter van de ICT Associatie Suriname, zegt vandaag, donderdag 27 juli 2017, in de Ware Tijd, voorkeur te geven aan voorlichting van de gemeenschap over verantwoord gebruik van social media boven het opleggen van eventuele beperkingen. Hij reageert hiermee op opmerkingen in het parlement van NDP-fractievoorzitter André Misiekaba over de mogelijkheid om social media onder controle te krijgen. 

Hahn, die overigens op persoonlijke titel reageert, zegt dat het eventueel opleggen van beperkingen niet waterdicht is. Hij merkt op, dat het in de praktijk ook moeilijk zal gaan om te filteren of te screenen wat wel en niet toelaatbaar is. Hij vindt het geven van voorlichting om daarmee verantwoord om te gaan ook niet waterdicht, maar zegt dat dit wel enige verandering zou kunnen brengen en uitspattingen zou kunnen voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat er in het parlement wordt geklaagd over ongefundeerde berichtgeving die verspreid wordt op social media.

Toenmalig minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft zich destijds gestoord aan onjuiste berichtgeving op Facebook over de vermissing van twee meisjes in Marowijne. Van Dijk-Silos overwoog daarom om bepaalde ontoelaatbare handelingen op social media bij wet strafbaar te laten stellen. Er zijn echter geen concrete stappen daartoe ondernomen na haar aftreden.

Zelf staat ze er nog steeds achter dat dit gebeurt. De voormalige minister zegt nu als advocate, dat het wel degelijk mogelijk is om wetgeving hierover te formuleren zonder de vrijheid van meningsuiting aan te tasten. Ze verwijst naar huidige wettelijke regelingen die laster en belediging strafbaar stellen.

0 comments:

Een reactie plaatsen