donderdag 6 juli 2017

Oud-burgemeester van Medellin Fajardo gaat wèèr voor presidentschap Colombia

Fajardo gaat onafhankelijk strijd voor presidentschap aan


De voormalig burgemeester van Medellin, Sergio Fajardo (zie foto's - Bron: Twitter), heeft gisteren zijn presidentiële campagne gelanceerd, een dag nadat de arrestatie van zijn voormalige regeringssecretaris een politieke schokgolf veroorzaakte door de van corruptie doorspekte stad, aldus vandaag, donderdag 6 juli 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports. 

Fajardo was burgemeester van Medellin tussen 2004 en 2007, gouverneur van de omliggende provincie Antioquia van 2012 tot en met 2015 en kondigde gisteren aan dat hij voor het presidentschap van 2018-2022 zal gaan, meldde krant El Tiempo.

De aankondiging kwam een ​​dag na de arrestatie van zijn persoonlijke vriend en voormalige regeringssecretaris, Gustavo Villlegas, een lokale dynastiepoliticus die gearresteerd werd op basis van de aanklacht, dat hij lokale misdadigers had beschermd. Tot de arrestatie dinsdag had Fajardo met senatoren Jorge Robledo en Claudia Lopez gesproken over het vormen van een coalitie tegen corruptie.

Echter, nadat zowel Lopez als Robledo kritiek hadden geuit op het mafia-schandaal dat uiteen klapte in het gezicht van Fajardo's politieke bondgenoot, de burgemeester van Medellin Federico Gutierrez, werden deze plannen op de achterbank geplaatst.

Op vrijdag zal hij zich formeel als kandidaat inschrijven en onafhankelijk voor het presidentschap gaan, ondersteund door handtekeningen, geen politieke partijen, vertelde hij El Tiempo en later de krant El Colombiano in Medellin.

Fajardo wilde ook in 2010 en 2014 president worden, maar werd tweemaal verslagen door president Juan Manuel Santos, erfgenaam van een rivaliserende politieke dynastie uit de hoofdstad.


De 'anti-corruptie' presidentskandidaat werd niet gevraagd of zou geen vragen beantwoorden over het schandaal dat Gutierrez en voormalig president Alvaro Uribe in de kijker stelden inzake langdurige beschuldigingen over banden tussen de politieke elite van Medellin, staatsambtenaren en De Oficina de Envigado, het criminaliteitssyndicaat dat ooit werd opgericht door Pablo Escobar.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen