vrijdag 14 juli 2017

Oud-president van Peru, Ollanta Humala, en zijn vrouw Nadine Heredia, 18 maanden de gevangenis in

Humala en Herida de cel in in afwachting rechtszaak inzake witwassen

(Bron foto:: Twitter)
Humala en zijn vrouw beschuldigd van aannemen van 3 miljoen dollar van Braziliaans bouwconcern Odebrecht


De voormalige president van Peru, Ollanta Humala en zijn vrouw Nadine Heredia, hebben zich gisteren bij de autoriteiten gemeld, nadat een rechter had bepaald dat ze 18 maanden de gevangenis in moeten, terwijl het Openbaar Ministerie aanklachten voorbereidt inzake vermeend witwassen van geld, aldus vandaag, vrijdag 14 juli 2017, persbureau Reuters. 

De uitspraak van rechter Richard Concepcion, gedaan tijdens een openbare hoorzitting gedurende twee dagen, markeert de tweede keer dat hij een ex-president gevangen heeft laten zetten sinds een massaal omkoopschandaal in buurland Brazilië ook in Peru de kop opstak.

Officier van Justitie German Juarez citeerde verklaringen van voormalige bestuurders van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht - in het centrum van het omkoopschandaal - waarin Humala en zijn vrouw worden beschuldigd van het aannemen van 3 miljoen dollar, die naar verluidt voortkwam uit corruptie.Juarez beschuldigde het tweetal ook van het illegaal accepteren van geld van voormalig Venezolaans president Hugo Chavez. 'Hier is een president die naar het presidentschap steeg en ons bestuurde met een verkiezingscampagne op basis van illegale gelden. Dat is ernstig. omdat het de samenleving moreel verwond', zei Juarez.

Humala, een voormalig militair officier die Peru van 2011 tot 2016 regeerde, gaf zich onmiddellijk met Herida, de mede-oprichtster van zijn nationalistische partij, aan na de uitspraak gisteren. Beiden ontkennen ook maar iets fout te hebben gedaan en vinden hun 'pre-trial' detentie oneerlijk. 'Dit bevestigt machtsmisbruik', zei Humala op het sociale netwerk Twitter.

De televisie vertoonde beelden van het echtpaar dat in een cellengebouw ging, begeleid door de politie. De uitspraak kwam een ​​dag nadat de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva tot bijna 10 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld en een verdere slag toebracht aan links in Latijns-Amerika. Anders dan Humala blijft Lula in hoger beroep vrij.Rechtse groepen vierden zijn teloorgang, terwijl links er bij het Openbaar Ministerie op aandrong om de links van Odebrecht naar conservatieve politici te onderzoeken.

Ex-president Alejandro Toledo, die vermoedelijk in de Verenigde Staten is, weigerde zichzelf dit jaar aan te geven, nadat Concepcion hem gevangen wilde zetten, in afwachting van een rechtszaak, op beschuldiging dat hij van Odebrecht 20 miljoen dollar heeft aangenomen.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen