dinsdag 11 juli 2017

Peru heeft zijn ambassadeur in Ecuador teruggeroepen

Quito weigert te stoppen met bouw van muur langs een kanaal die de twee landen scheidt

Bouw muur in Aguas Verdes, Peru, 8 juni 2017 (Bron foto: Nestor Quinones/Reuters)

Peru heeft zijn ambassadeur in Ecuador teruggeroepen, nu Quito weigert te stoppen met het bouwen van een muur langs een kanaal die de twee landen scheidt, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Peru, terwijl beide landen hun bezorgdheid over overstromingsrisico's uiten, aldus persbureau Reuters vandaag, dinsdag 11 juli 2017.

Peru stelt, dat de bouw van de betonnen muur een vredesverdrag schendt dat door beide landen is ondertekend, omdat het te dicht bij een kanaal komt in bevolkte gebieden langs de Zarumilla rivier, die deel uitmaakt van de grens tussen de twee landen.

Ecuador zei Peru's beslissing om zijn ambassadeur terug te roepen betreurt en dat Peru vorige week niet op haar verzoek had gereageerd om het geschil in een vergadering op hoog niveau te bespreken. Ecuador is van oordeel, dat dialoog het geldende mechanisme is om eventuele verschillen tussen zusterlanden te overwinnen, en herhaalde derhalve haar bereidheid en openheid om deze problemen onmiddellijk aan te pakken, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.Het geschil markeert een ruwe start van de bilaterale betrekkingen tussen Ecuador en Peru onder de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski en de socialistische president Lenin Moreno van Ecuador, die beide in het afgelopen jaar het presidentschap hebben aanvaard.

Het geschil onderstreept de gevoeligheid van beide landen voor zware overstromingen in het grensgebied, dat extreem kan worden door klimaatverandering. Ecuador heeft gezegd, dat de muur zou helpen de overstromingen, die ieder jaar de grenssteden treffen, te controleren, maar Peru stelt, dat het de stroom van het water in het kanaal zou kunnen verstoren en de overstromingsrisico's voor Peruaanse gronden zou kunnen verhogen.

Peru had begin dit jaar te kampen met extreme overstromingen na een plotselinge opwarming van de Stille Oceaan voor de kust, waardoor de zwaarste regenbuien in decennia zijn ontstaan. Meer dan 150 mensen stierven en de kosten van wederopbouwpogingen zouden kunnen oplopen tot 9 miljard dollar, aldus de regering.

Peru heeft ook gezegd, dat de muur ook negatieve gevolgen heeft voor inspanningen om bureaucratische belemmeringen aan de grens te verwijderen. In de jaren negentig leidden territoriale geschillen tot een drie jaar lange oorlog tussen de twee landen, die een grens van 1.529 kilometer lang delen. De grensoverschrijdende handel blijft doorgaan, maar smokkelpraktijken blijven heel gewoon.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen