woensdag 12 juli 2017

Peruaanse politie vernield 184 goudzoekerskampen in 4-daagse actie in Tambopata Natuurpark

32 Mensen aangehouden en 17 vrouwen en 2 minderjarigen gered van seksuele slavernij...


'Dit was een van de grootste operaties tegen illegale mijnbouw in de afgelopen jaren'


Een 4-daagse door de politie geleide actie gericht tegen illegale goudzoekers in het regenwoud in de Madre de Dios-regio, leidde tot de vernietiging van 184 kampen die 70.000 kilometer van de bufferzone van Tambopata Nationaal Natuurpark bezetten. De op 3, 4, 5 en 6 juli uitgevoerde operatie 'Mercurio I 2017' stond onder leiding van de Milieubeschermingseenheid (Direpma, Dirección de Protección del Medio Ambiente) onder Josua Baella Malca en de Peruaanse Nationale Politie (PNP), zo bericht het Peruaanse persbureau Andina dinsdag 11 juli 2017.

De genoemde kampen waren omringd door 180 kleine kampen. Ze werden allemaal gesloten. De ministers Elsa Galarza (Milieu), Ana Maria Romero-Lozada (Vrouwen en Kwetsbare Bevolkingsgroepen), Gonzalo Tamayo (Energie en Mijnbouw), Salvador del Solar (Cultuur) en Carlos Basombrio (Binnenland) presenteerden de opvallende resultaten van de actie  in het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

'Dit was een van de grootste operaties tegen illegale mijnbouw in de afgelopen jaren', benadrukte de minister van Binnenlandse Zaken Carlos Basombrio. 'Meer dan duizend politieagenten hebben deelgenomen aan een actie om een misdrijf aan te pakken, dat niet alleen gevolgen heeft voor de economie van het land, maar ook voor slachtoffers van mensenhandel en milieuvervuiling', voegde hij eraan toe.

Minister van Milieubeheer Elsa Galarza merkte op, dat de genoemde operatie het aantal Tambopata Nationaal Natuurpark hectares zou verhogen 'van 75% in december 2016 tot 90% dit jaar'.

Aan de andere kant, de minister van Vrouwen Ana Maria Romero-Lozada benadrukte, dat illegale mijnbouw een van de activiteiten is waarin mensenhandel plaatsvindt en beloofde verdere inspanningen om de slachtoffers te redden.

Mijnbouwminister Gonzalo Tamayo onderstreepte de overheidsmaatregelen om de formele mijnbouw te versterken, en minister van Cultuur Salvador del Solar wees op de schade aan de Amazone-gemeenschappen door vervuiling veroorzaakt door illegale goudwinning.

In totaal werden 32 mensen aangehouden als onderdeel van de operatie: 14 voor illegale mijnbouw, 5 voor mensenhandel en 13 die voor verschillende misdrijven. Daarnaast slaagden de autoriteiten erin om 17 vrouwen en 2 minderjarigen te redden die tot seksuele slavernij waren gedwongen.
(Red. De Surinaamse Krant/Andina/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen